389 0

Някои лекарства ще се купуват и без обществена поръчка

ГЕРБ и БСП влязоха в спор как да се контролират разходите на болниците

Стефанаки Йоанис

Болниците ще могат вече да закупуват определени лекарства, без да правят обществени поръчки.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за обществените поръчки, внесени от Даниела Дариткова и Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според промените купуването от болниците на лекарства, включени в списък по член от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, се изключва от приложното поле на Закона за обществените поръчки. Целта е да се осигури навременно лечение на пациенти, които заболявания са без налична терапевтична алтернатива на територията на България.

Тези лекарствени продукти се прилагат предимно за лечение на редки заболявания, при които започването на адекватна терапия не търпи отлагане във времето.

Това налага осигуряването на необходимите медикаменти в изключително кратки срокове, се посочва в доклада на Комисията по здравеопазване.

От БСП отново поискаха да бъдат въведени ограничения като например, когато сумите са над определен финансов праг, лекарствата да бъдат купувани от Здравното министерство.

Така, подчерта депутатът Георги Михайлов, държавата няма да се отклонява от политиката си за контрол върху разходите на лечебни заведения.

Процедурата наистина е дълга и утежнена, но тя не касае, в този реален смисъл, конкретен пациент. Тези пациенти обикновено са хронично болни. Действително отнема време, но всичко това върви във времето по начин, по който няма да бъдат ощетени пациентите, ако се централизира процедурата и ако тези средства се закупуват от министерство на здравеопазването, каза Михайлов

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов, промените са в интерес на пациента, защото включването на Здравното министерство в процедурата означава поне още седмица забавяне.

Интересът на пациента, освен номиналната цена на лекарството, е и бързо да го получи. Ключовото е това, че имаме многократен контролът ad hoc - контрол на лекари в самото лечебно заведение, които трябва да изразят еднопосочна воля точно за конкретен пациент, точно за конкретно лекарство. Лечебното заведение също е ефективен контрольор, каза пък Кирилов.

България


Напиши коментар:


Публикувай