1 601 6

Джамбазки и Ковачев с историческа победа

Те внесоха предложения в заключителната резолюция

Светослава Ингилизова

Евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев постигнаха историческа победа в ЕП за Македония.

Тази седмица в Страсбург се проведе 14-ото заседание на Съвместния парламентарен комитет между ЕС и Македония.

С общи усилия двамата български представители Ангел Джамбазки, ЕКР-ВМРО, който е и заместник-председател на Комитета от страна на ЕП, и Андрей Ковачев, ЕНП-ГЕРБ, внесоха предложения в заключителната резолюция с важни добавки, като искането за отпадане на роуминга, подобряване на ЖП и пътната инфраструктура и свързаността, които бяха приветствани и одобрени, пише Дир.бг.

Това е изключителен успех, който въпреки съпротивата от страна на гръцките представители в ЕП - членове на Комитета, безспорно потвърждава амбициите на Македония за добри съседски отношения по пътя към членство в ЕС и НАТО.

В този исторически момент, в който след десетилетия е възможно разрешаването на проблема с името на Македония, е от изключително значение лидерите Зоран Заев и Алексис Ципрас да намерят воля и смелост за постигането на напредък без да се поддават на натиска на организирани протести от страна на крайни вътрешни и външни сили.

Докладът на Европейската комисия и резолюцията на Европейския парламент от 2016 година, както и приетата по-рано тази седмица от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани ясно очертават условията, които страната трябва да изпълни, за да започне преговорите за членство. Македонските партньори ясно се ангажираха със стъпки в тази посока, като изразиха своята благодарност към българското правителство и Българското председателство за оказаните подкрепа и сътрудничество по пътя към членство.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 17:35  09.02.18
  само така ...Путлерска Русия да се пука от яд!!!

  Коментиран от #4

 • Хасан
  Отговор
  2 18:27  09.02.18
  Турция да бъде гарант на Македония
 • Тръмп
  Отговор
  3 18:40  09.02.18
  Турция е гарант за тероризъм и османизъм!След хиляда години ще бъде приета в ЕС,та да се подготви до тогава!:):):)

  Коментиран от #5

 • 4 19:19  09.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Реалист
  Отговор
  5 21:01  09.02.18

  До коментар #3 от "Тръмп":

  Турция иска да е в общността само заради митническата бюрокрация. ЕС има оставащ живот като пакт не повече от 15 години:)

  Коментиран от #6

 • Реалист
  Отговор
  6 00:26  10.02.18

  До коментар #5 от "Реалист":

  Не пиши глупости - турците искат свободен достъп. Те и сега имат привилигировани отношения що се касае до износа към Европа. А такива врачки като теб сме слушали много пъти. Пии си медицината и се приготви да видиш обединена Европа. А тя е трън в з..ка на ушанки и американци. А фесовете още дълго ще тропат по прозореца да ги пуснат вътре.

Напиши коментар:


Публикувай