997 2

Магистралата Русе - Велико Търново ще се забави

Предвиденето забавяне е шест месеца

Магистралата Русе - Велико Търново ще се забави
Светослава Ингилизова

С 6 месеца ще се забави стартът на новата магистрала от Русе до Велико Търново. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание, цитиран от "Актуално".

Той обясни, че причината е подадена жалба от жители на село Хотница. Според Николай Нанков да има обжалвания е нормално, но аргументът в този случай не е точен.

„Нито, че ще заобикаля с 30 км, нито, че се увеличава маршрутът между Русе и Велико Търново”, каза още регионалният министър. Той опроверга и твърденията, че магистралата ще „виси” над село Хотница. „Ще има мостови съоръжения на 250 - 300 метра, както и шумозащитни съоръжения“, посочи министърът. Николай Нанков припомни, че държавата е поела ангажимент да построи скоростен път от магистралата до Горна Оряховица и летището там, тъй като това ще бъде една от индустриалните зони на Северна България.

По думите му, от техническа гледна точка, трасето заобикаля със 7 километра града – вариант, който е с около 300 млн. лв. по-евтин от т.нар. „син вариант“, преминаващ почти през центъра на Горна Оряховица.

Регионалният министър съобщи, че ако има прекалено дълго забавяне със сроковете за магистралата, ще започне работата по пътя Ботевград – Мездра. „И без това сме поели ангажимент, ще стартираме през март обществената поръчка на два етапа“, подчерта той и добави, че има прекалено много обекти, но прекалено малък ресурс. „Като внедрим ТОЛ системата, тогава ще можем да говорим накуп за всички“, заключи Нанков. От всички язовири за питейно-битово водоснабдяване, за които МРРБ отговаря, само яз. „Бели Искър“ се нуждае от ремонт.

Такъв предстои, в момента се подготвя тристранното споразумение, съобщи още министърът. По думите му законът е категоричен – държавата е собственик на язовира, представлявана от областния управител. Това се отнася и за язовир „Огняново“ и всички останали комплексни язовири за питейно-битово осигуряване, стопанисвани от МРРБ, които са в отлично състояние. „Регионалното министерство винаги е извършвало ремонт на язовирните стени“, коментира Нанков и даде за пример язовирите „Студена“ и „Христо Смирненски“.

Русе / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 18:11  09.02.18
  А обещаният тунел под Шипка?!?!?! Миналият мандат, ако помните Борисов обеща, че ако пак бъде избран започва да копае тунел под Шипка, за да съедини южна и северна България? Защо не му се припомня това обечание, както и много други, които не ги е изпълнил. Единствено да краде мутрата друго не прави.
 • Гост
  Отговор
  2 18:36  09.02.18
  Щяхме да се изненадаме ако бяхте казали ,че ще се ускори .И ти започна като Лиляна Павлова,която прави магистрала "Хемус" ту скоростна отсечка,ту двулентов път,ту горска пътечка.Не ви е срам,да не правите нищо в Северна България.Поне млъкнете и не ни дразнете.Крадете си и си трайте,докато търпението на севера не се изчерпи и не ви изритаме

Напиши коментар:


Публикувай