1 044 13

Автопроизводителите подкрепиха Нено Димов за вредните емисии

Всяка година в страната ни се регистрират над 300 000 автомобила, като само 3,25% от общия парк са на възраст до 5 г.

Снимка: МОСВ
Снимка: МОСВ
Светослава Ингилизова

Асоциацията на автомобилните производители (ААП) подкрепя мерките, предложени от министъра на околната среда и водите Нено Димов за въвеждане на по-строг контрол за вредните емисии от автомобилите в пунктовете за технически преглед и на пътя с цел намаляване на замърсяването на въздуха. Това стана ясно на среща днес на министъра с председателя на Управителния съвет на ААП Александър Миланов и изпълнителния директор Таня Груева.

Според асоциацията е необходимо да се засилят проверките на емисиите при първа регистрация на колите, като това се прави на база измерване спрямо данните определени от производителите. По данни на ААП всяка година в страната ни се регистрират над 300 000 автомобила, като само 3,25% от общия парк са на възраст до 5 години.

От асоциацията настояват за повишаване на качеството и ефективността на периодичните техническите прегледи на автомобилите и спиране от движение на автомобили без катализатори и такива с наднормени вредни емисии. Създаване на регистър на автомобилите, регламентиране на дейността на автосервизите също са сред мерките, които предлага ААП.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за промяна на методиката за определяне на данъците за МПС, така че те да са обвързани с екологичните вреди, които нанасят на околната среда и евростандартите за МПС.

Министър Димов заяви готовност да работи в сътрудничество с ААП за прилагане на мерките срещу замърсяването на въздуха.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • лаик
  Отговор
  1 18:59  09.02.18
  Ми време беше да си направят асоциация АВТОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ в БЪЛГАРИЯ.
 • Варна
  Отговор
  2 19:05  09.02.18
  ААП в България! - Интересно ми е кои автомобили произвеждаме в България, че нещо съм изпуснал!
 • обществени заблуди
  Отговор
  3 19:07  09.02.18
  Колко български автомобилни производители членуват в тази асоциация? Ще се измерват ли вредните емисии от комините на жилищните сгради, които са основните виновници за замърсяването на въздуха? Ще се измерват ли емисиите на дизеловите автобуси които се използват в градския транспорт и колко данък ще се плаща за тях?
 • Гост
  Отговор
  4 19:33  09.02.18
  Другите които подкрепят Нено са: - Ръководството на космическата програма в с. Раввнец. - асоциацията на самолетостроенето от с. Бобиново и още много не знайни асоциации.

 • Къртев
  Отговор
  5 19:48  09.02.18
  От кога чаках българските автопроизводители да подкрепят тоз министър. Ами, да! Вместо да карате стари вносни коли, що не карате чисто нови български автомобили, цял свят, че и на Марс вече, предпочитат българските марки. Като изключим "Great wall", всички наши марки са на високо европейййско ниво. Само дето сега не се сещам от кои точно да почна да изброявам, но вие ги знаете. Хайде наздраве за бг автоиндустрия
 • БУДНАТА СЪВЕСТ
  Отговор
  6 20:50  09.02.18
  Сигурно става дума за автовносители които все се бутат където не трябва.Когато заплатите ни станат като на германците и французите и т.н. тогава ще си купуваме нови автомобили или малко употребявани.
 • Протестиращ
  Отговор
  7 11:37  10.02.18
  БХК подкрепя ли го,че това е важното,и протестиращите в подкрепа на ПИРИН?
 • аве фюрер
  Отговор
  8 17:44  10.02.18
  Димов ,колко ти платиха вносителите на автомобили , че се опитваш да прецакаш две трети от бедния български народ ?????
 • Колю
  Отговор
  9 19:46  10.02.18
  Това пък що за птица е ? Освен още ограбване друго нищо не са казали тези български Автопроизводители ???? Събират се някакви и почват да пеят в хора на обирджийската ни държава. Данъци,измервания ,нови регистри и катализатори е равно на по няколко хиляди на собственик на автомобил. И то на тези които са над 5 години. Не на над 25.
 • Наблюдател
  Отговор
  10 02:52  11.02.18
  Ма що се правите на ущипани невести? Как може една купена от примерно Германия кола да харчи малко и да не пуши там, а като дойде тук и сипе от нашето гориво почва да пуши, да харчи, да не върви....? Дали пък това замърсяване дето толкова много ни се натрапва напоследък не е един чудесен начин да ни се замажат очите от настоящите проблеми, дали пък не е по-правилно да се поизмие страшната мръсотия от улиците, да се подобри качеството на горивата... Да, ама не - беше казал Петко Бочаров (който си го спомня естествено).....
 • JJivanov geolog
  Отговор
  11 12:10  11.02.18
  Да се забрани движението на всички автомобили с вредни емисии на скенерите инсталирани вместо безвредни жълти фарове..Облъчването е недопустимо ..тн "електрожени"буквално прогарят въздуха и рушат биосферата.. милиони са жертвите на облъчвания от принудени да увреждат земята от КАТ водачи на МПС с включени скенери и фарове денем.Радиоактивни са всички автомобили с лед скенери,халогенни,ксенонови и лазерни ..много вредни са тн "дневни скенери" на нови автомобили.
 • JJIvanov
  Отговор
  12 12:12  11.02.18
  Единствените еко автомобили са тези на ГАЗ без катализатори.. Не отделят опасни газови емисии.. Намалете цената на ГАЗТА
 • Облъчват министъро
  Отговор
  13 12:14  11.02.18
  НА снимката всички сме облъчени подава жената от БЕЛИ ВИСОКОВРЕДНИ СКЕНЕРИ/радиоактивни/ вижте маскирани като лампички радиоактивни скенери на тавана.. Уврежданията са видими.. Луминисцентните скенери са доказано радиоактвини отдавна .Доказано е от МАрия Кюри

Напиши коментар:


Публикувай