Last news in Fakti

10 Февруари, 2018 08:37 999 10

Йотова: Конвенцията не може да се ратифицира сега

  • илияна йотова-
  • истанбулска конвенция-
  • домашно насилие

С насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието, твърди вицепрезидентът

Йотова: Конвенцията не може да се ратифицира сега - 1

На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Панорама“ по БНТ.

Йотова отчете, че първата година на „Дондуков“ 2 е година на амбиции и на много работа. Във връзка с думите на президента Румен Радев, че парламентарната република атрофира и дали това не е изстрел към опонент, Йотова заяви: „По-скоро е загриженост. Така оцених мнението на президента. Няма да вляза в ролята на негов говорител“. „Спомняте ли си времената в началото на прехода. Можехте ли да си представите една дискусия в парламента каквато е днес – като стил, характер? Не ви ли се струва, като че ли сега прокуратурата и съда замениха парламентаризма? Няма онази сила на доводите, аргументите, които да решат един спор в пленарна зала. Твърде често чуваме – ще дадем това в прокуратурата, ще дадем този в съда. Това не е добър показател за една парламентарна република“, обясни Йотова.

На въпрос към кого е критиката – към управляващото мнозинство или към всички, включително и към БСП, вицепрезидентът коментира: „Критиката е към всички. Но основната отговорност е на тези, които управляват, те за задават дневния ред, те задават тона“. По думите й не бива да се увеличава нивото на недоверие в политическата система в България, което е твърде ниско.

Относно това, че може би казва това, защото е произхожда от БСП и гарант президентът „да не кривне“ от линията на БСП, Илияна Йотова уточни: „Не мога да бъдат гарант на никой, дори и на президента. Проведохме една кампания, в която обещахме определени неща – политиката на България ще се прави в България, самочувствие и стандарти на българските граждани такива, каквито смятаме, че са ценни за нас като хора. Такива, които ни правят равни с останалите страни, които твърдим, че са наши партньори. Обещахме независимост, социална политика и правим така, че да изпълняваме обещанията си“.

„БСП ми е специална, и винаги ще мие бъде такава. Не съм от хората, които за една нощ се прераждат в нещо друго. БСП напоследък доказа, че е една от най-демократичните партии в България, в която всеки един глас може да бъде чут“, каза още тя и допълни, че за тази една година една от личните й победи е способността да разговаря с хора от най-различни партии.

Относно Истанбулската конвенция, Йотова поясни: „На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана. Имам едно правило – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. Изместихме целия дебат в една съвършено друга посока".

„Беше грешка. Грешката тръгна от Министерски съвет. Не мога да кажа какъв е замисълът в далечната 1993 година да има такъв документ. Това разминаване в правителството – до ден днешен не съм чула убедителни аргументи от министрите, които са гласували против. Конвенцията беше пакетирана с една друга тема – тази за еднополовите бракове. Със смесването на двете няма как да се съглася“, добави вицепрезидентът.

"Трябва да са убедени българските граждани за какво я искат и какво пише в нея, но целият дебат е изместен в съвършено друга посока. Конвенцията е за превенция срещу домашното насилие и насилието над жените. Това е тема, която трябва да бъде разисквана, конвенцията има текстове, които може и да не влязат в нея, но не са те тези, които се дискутират. Трябва да се види как ще решим въпроса с насилието. Това са по-важните теми", обясни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    9 4 Отговор
    Точно така.Ще изчакате да затихнат протестите....и докато никой не разбере тогава ще подпишете.Знаем го това от ДЪЛГОГОДИШЕН ОПИТ. Така сте действали 45 години и сега продължавате.В този случай ще се получи така. ВИЕ ЩЕ ПРИЛОЖИТЕ НАСИЛИЕ НА НАРОДА КОЙТО Е ПРОТИВ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ,И ЩЕ ПОДПИШЕТЕ КАТО УТИХНЕ НАПРЕЖЕНИЕТО.
  • 2 Нерон

    13 1 Отговор
    Йотова: Конвенцията не може
    да се ратифицира сега

    Йотова, тази конвенция не трябва
    да се ратифицира никога, не сега,
    не утре, не в други ден, а никога!
  • 3 сори сорос

    7 0 Отговор
    ами, тази отдавна не раборти за българските интереси...


    Илияна Йотова се оказа ''съюзничка'' на Сорос в Европарламента, според изтеклите документи на фондация "Отворено общество". . . Документът може да изтеглите тук:
    https://bultimes.com/И-Илияна-Йотова-се-оказа-съюзничка-на/
  • 4 ПЕЕВ

    2 4 Отговор
    АКО НЯМА КОМУНИСТИ ЩЕ СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ.
  • 5 мнение

    1 1 Отговор
    В момента някои се мятат насам-натам в мнението си за ратифицирането на тази конвенция. Правят се на неразбрали, полуразбрали, взаимно си дърпат ушите, занимаваме се с пълни глупости! За пореден път тъпотията българска, спекулирането с текстове, лош превод на един документ запълва голяма част от времето ни. В същото време насилието безнаказано и доведено до абсурд, властва в страната, полицията проявява безразличие, чака да се стигне до фатален край, за за регистрира, превантивност никаква, гавра, животът е обезценен и липсва адекватна защита за малтретирани, предимно жени, в името на глупости и спекулиране с текстове. Това се случва в държавата ни за пореден път - властваща зловредна тъпотия в интерес на една партия!
  • 6 Румяна Костова

    8 0 Отговор
    Хайде да погледнем как се намали насилието в европейските страни,в които е подписана конвенцията.В полицията отказват да приемат показанията на жени,които са претърпели насилие от емигранти.Въпросът се потулва, никой не води статистика.Пресата мълчи.Пострадалите се обединяват и чрез интернет разказват историите си.С какво там помогна конвенцията?Деца в емигрантските лагери също се насилват.Май усилията на проповедниците са насочени предимно да се грижат за по-актуални въпроси,къде ще пишка третия пол.И да набият в главата на 4-5 годишни дечица,че трябва да се съмняват кой пол са.

    Коментиран от #10

  • 7 Мънгизов

    5 0 Отговор
    ИК е създадена за правене на пари от насилието!Гривио е бизнес организация над Законите в ЕС!
  • 8 Истината винаги боли

    2 0 Отговор
    Във Българската Академия,парите на данъкоплатците се харчат за такива книги---(На 11 юни 2013 г. в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) при Българската академия на науките беше представена книгата на доц. д-р Евгения И. Иванова и докторант Велчо Кръстев „Циганите/ ромите в България – джендър отношения”. )????
  • 9 Калоян

    2 0 Отговор
    Трябва да се прави разлика между права за жените и свободия за педерастия. Последното изкривява мисленето при децата при това в много ранна детска възраст.
    Според научната общност няма такова нещо като първите седем, но има първи 12 (дванадесет).
    Това са цели 5 години след клишето за първите 7 и са най-критични за възпитанието.

    Не съм религиозен, но според библейското начало животът е възникнал от мъж и жена. Не от извратени и/или болни еднополови.

    Всъщност това е болсест, но тъй като засяга САМО сексуалните предпочитания БЕЗ да засяга интелектуалното развитие на болния и освен това от нея боледуват изключително вллиятелни хора в света се избягва да се казва цялата истина.
    Кой интелигентен човек завършил престижен университет и работещ на престижна длънмост би искал да го третират като болен само заради това, че си ляга с друг/а от същия пол.

    Затова да си натискат парцалите и да си мърсуват, но без да ни навират болеста си в лицата.
    Педофилията е болест, психопатията също. Да ги "ратифицираме" и тях, така ли?!

    Хайде баста!!!
  • 10 Коста

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Добре го каза!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове