685 10

Йотова: Конвенцията не може да се ратифицира сега

С насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието, твърди вицепрезидентът

Светослава Ингилизова

На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Панорама“ по БНТ.

Йотова отчете, че първата година на „Дондуков“ 2 е година на амбиции и на много работа. Във връзка с думите на президента Румен Радев, че парламентарната република атрофира и дали това не е изстрел към опонент, Йотова заяви: „По-скоро е загриженост. Така оцених мнението на президента. Няма да вляза в ролята на негов говорител“. „Спомняте ли си времената в началото на прехода. Можехте ли да си представите една дискусия в парламента каквато е днес – като стил, характер? Не ви ли се струва, като че ли сега прокуратурата и съда замениха парламентаризма? Няма онази сила на доводите, аргументите, които да решат един спор в пленарна зала. Твърде често чуваме – ще дадем това в прокуратурата, ще дадем този в съда. Това не е добър показател за една парламентарна република“, обясни Йотова.

На въпрос към кого е критиката – към управляващото мнозинство или към всички, включително и към БСП, вицепрезидентът коментира: „Критиката е към всички. Но основната отговорност е на тези, които управляват, те за задават дневния ред, те задават тона“. По думите й не бива да се увеличава нивото на недоверие в политическата система в България, което е твърде ниско.

Относно това, че може би казва това, защото е произхожда от БСП и гарант президентът „да не кривне“ от линията на БСП, Илияна Йотова уточни: „Не мога да бъдат гарант на никой, дори и на президента. Проведохме една кампания, в която обещахме определени неща – политиката на България ще се прави в България, самочувствие и стандарти на българските граждани такива, каквито смятаме, че са ценни за нас като хора. Такива, които ни правят равни с останалите страни, които твърдим, че са наши партньори. Обещахме независимост, социална политика и правим така, че да изпълняваме обещанията си“.

„БСП ми е специална, и винаги ще мие бъде такава. Не съм от хората, които за една нощ се прераждат в нещо друго. БСП напоследък доказа, че е една от най-демократичните партии в България, в която всеки един глас може да бъде чут“, каза още тя и допълни, че за тази една година една от личните й победи е способността да разговаря с хора от най-различни партии.

Относно Истанбулската конвенция, Йотова поясни: „На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана. Имам едно правило – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. Изместихме целия дебат в една съвършено друга посока".

„Беше грешка. Грешката тръгна от Министерски съвет. Не мога да кажа какъв е замисълът в далечната 1993 година да има такъв документ. Това разминаване в правителството – до ден днешен не съм чула убедителни аргументи от министрите, които са гласували против. Конвенцията беше пакетирана с една друга тема – тази за еднополовите бракове. Със смесването на двете няма как да се съглася“, добави вицепрезидентът.

"Трябва да са убедени българските граждани за какво я искат и какво пише в нея, но целият дебат е изместен в съвършено друга посока. Конвенцията е за превенция срещу домашното насилие и насилието над жените. Това е тема, която трябва да бъде разисквана, конвенцията има текстове, които може и да не влязат в нея, но не са те тези, които се дискутират. Трябва да се види как ще решим въпроса с насилието. Това са по-важните теми", обясни тя.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1234
  Отговор
  1 08:59  10.02.18
  Точно така.Ще изчакате да затихнат протестите....и докато никой не разбере тогава ще подпишете.Знаем го това от ДЪЛГОГОДИШЕН ОПИТ. Така сте действали 45 години и сега продължавате.В този случай ще се получи така. ВИЕ ЩЕ ПРИЛОЖИТЕ НАСИЛИЕ НА НАРОДА КОЙТО Е ПРОТИВ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ,И ЩЕ ПОДПИШЕТЕ КАТО УТИХНЕ НАПРЕЖЕНИЕТО.
 • Нерон
  Отговор
  2 09:01  10.02.18
  Йотова: Конвенцията не може да се ратифицира сега Йотова, тази конвенция не трябва да се ратифицира никога, не сега, не утре, не в други ден, а никога!
 • сори сорос
  Отговор
  3 10:12  10.02.18
  ами, тази отдавна не раборти за българските интереси... Илияна Йотова се оказа ''съюзничка'' на Сорос в Европарламента, според изтеклите документи на фондация "Отворено общество". . . Документът може да изтеглите тук: https://bultimes.com/И-Илияна-Йотова-се-оказа-съюзничка-на/
 • ПЕЕВ
  Отговор
  4 10:23  10.02.18
  АКО НЯМА КОМУНИСТИ ЩЕ СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ.

 • мнение
  Отговор
  5 11:50  10.02.18
  В момента някои се мятат насам-натам в мнението си за ратифицирането на тази конвенция. Правят се на неразбрали, полуразбрали, взаимно си дърпат ушите, занимаваме се с пълни глупости! За пореден път тъпотията българска, спекулирането с текстове, лош превод на един документ запълва голяма част от времето ни. В същото време насилието безнаказано и доведено до абсурд, властва в страната, полицията проявява безразличие, чака да се стигне до фатален край, за за регистрира, превантивност никаква, гавра, животът е обезценен и липсва адекватна защита за малтретирани, предимно жени, в името на глупости и спекулиране с текстове. Това се случва в държавата ни за пореден път - властваща зловредна тъпотия в интерес на една партия!
 • Румяна Костова
  Отговор
  6 12:25  10.02.18
  Хайде да погледнем как се намали насилието в европейските страни,в които е подписана конвенцията.В полицията отказват да приемат показанията на жени,които са претърпели насилие от емигранти.Въпросът се потулва, никой не води статистика.Пресата мълчи.Пострадалите се обединяват и чрез интернет разказват историите си.С какво там помогна конвенцията?Деца в емигрантските лагери също се насилват.Май усилията на проповедниците са насочени предимно да се грижат за по-актуални въпроси,къде ще пишка третия пол.И да набият в главата на 4-5 годишни дечица,че трябва да се съмняват кой пол са.

  Коментиран от #10

 • Мънгизов
  Отговор
  7 12:33  10.02.18
  ИК е създадена за правене на пари от насилието!Гривио е бизнес организация над Законите в ЕС!
 • Истината винаги боли
  Отговор
  8 19:37  10.02.18
  Във Българската Академия,парите на данъкоплатците се харчат за такива книги---(На 11 юни 2013 г. в Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) при Българската академия на науките беше представена книгата на доц. д-р Евгения И. Иванова и докторант Велчо Кръстев „Циганите/ ромите в България – джендър отношения”. )????
 • Калоян
  Отговор
  9 22:08  11.02.18
  Трябва да се прави разлика между права за жените и свободия за педерастия. Последното изкривява мисленето при децата при това в много ранна детска възраст. Според научната общност няма такова нещо като първите седем, но има първи 12 (дванадесет). Това са цели 5 години след клишето за първите 7 и са най-критични за възпитанието. Не съм религиозен, но според библейското начало животът е възникнал от мъж и жена. Не от извратени и/или болни еднополови. Всъщност това е болсест, но тъй като засяга САМО сексуалните предпочитания БЕЗ да засяга интелектуалното развитие на болния и освен това от нея боледуват изключително вллиятелни хора в света се избягва да се казва цялата истина. Кой интелигентен човек завършил престижен университет и работещ на престижна длънмост би искал да го третират като болен само заради това, че си ляга с друг/а от същия пол. Затова да си натискат парцалите и да си мърсуват, но без да ни навират болеста си в лицата. Педофилията е болест, психопатията също. Да ги "ратифицираме" и тях, така ли?! Хайде баста!!!
 • Коста
  Отговор
  10 22:11  11.02.18

  До коментар #6 от "Румяна Костова":

  Добре го каза!

Напиши коментар:


Публикувай