23 934 13

Нечовешката трагедия на един лекар от Бургас

Покосен от инсулт, подписал две пълномощни

Мария Атанасова

В четвъртък в крайно тежко състояние в отделението по гастроентерология в УМБАЛ Бургас е приет д-р Красимир Думанов - дългогодишен лекар в същата болница, специалист по образна диагностика, съобщи "Флагман".

62-годишният медик е бил прехвърлен от частния Център за настаняване и обгрижване „Йорк”- Поморие.

Негови колеги настояват незабавно да се предприемат мерки от страна на всички държавни органи - Прокуратурата, МВР, здравни власти, както и да се осигури правна защита на изпадналия в безпомощност д-р Думанов.

През 2010 г. сем. Думанови губят единствения си син при трагичен инцидент. Оттогава докторът и съпругата му д-р Соня Вангелова, общопрактикуващ лекар вече не са същите хора.

Малко по-късно докторът получава инсулт, който го обездвижва. Съпругата му не е в състояние да се грижи за него сама, защото и тя не е в добро здраве.

Заради това д-р Вангелова търси помощ и се доверява на Центъра на настаняване "Йорк", управляван от Галина Калвакова. Дава й права да се разполага с всичката му месечна пенсия от 800 лв.

През декември 2017 г. д-р Вангелова изпада в кома поради влошено здраве и издъхва в УМБАЛ-Бургас на 16 янари т.г.

Ден по-късно съобщението за смъртта на д-р Вангелова пристига при съпруга й в Дома. Печалната вест напълно съсипва психически и без това неукрепналия след инсулта съпруг.

Според анонимен източник, веднага след вестта, на 18 януари, пациентът на хосписа е подписал пълномощно на двама души, живеещи на един и същ адрес в Бургас - на Галина Калвакова и Мартин Стоянов, който е адвокат по професия.

От този момент нататък с този документ д-р Думанов им дава права да управляват всичките му имоти и банкови сметки.

По неофициална информация в банковата сметка на съпругата му, на която той е единствен наследник има 80 хил.лв., които са от продажба на недвижим имот – апартамент в цетъра на Бургас, продаден само няколко месеца педи кончината й.

Лекарят притежава на свое име и апартамент в ж.к. „Зорница” бл.47 и в момента двамата му пълномощници могат да се разпореждат с него – в това число и да го продадат.

Пълномощното не е разписано, положен е само палецът на тежко болния пациент, който дори не може да се изрази. Самият той няма идея да е посещаван от нотариус. Всичко това се случва през последите няколко дни преди да бъде преведен обитателят на хосписа в Поморие в УМБАЛ-Бургас.

Въпросния приют за болни и възрастни хора се оказва обект, намиращ се в полята край главния път Бургас-Поморие, известен отпреди десет години като хотелски комплекс „Боброви хълмове”.

Името на Галина Калвакова бе свързано преди 13 години със започнало разследване на земеделското министерство на проект по САПАРД за строеж а хотел в Поморие. Хотелът е изграден с европейски средства по мярката за развитие на селски туризъм - от три фирми на свързани лица - ЕТ” Ивелина Калвакова”, ЕТ „Розалия Калвакова” и ЕТ ”Галина Калвакова”. Разследването не стигна до никъде и вероятно е прекратено, а Галина Калвакова управлява хоспис, същият този старчески приют, където до снощи бе настанен д-р Красимир Думанов.

В Центъра за настаняване "Йорк" екип на "Флагман" заварва шокираща гледка: едва три обитаеми стаи, а възрастните хора са заключени вътре и изоставени без сестра, нито персонал или поне пазач.

Бургас / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 09:04  10.02.18
  Алчността ще ни погуби. А адвокатите са нейно олицетворение.
 • 1234
  Отговор
  2 09:05  10.02.18
  МОШЕНИЦИ ! ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ СЕЗИРА И ТИЯ ДВАМАТА ДА СЕ ОЗАПТЯТ В ЗАТВОРА ДО ЖИВОТ.

  Коментиран от #5

 • 3 09:42  10.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Няма оправия
  Отговор
  4 09:45  10.02.18
  По добре е да се изчистят или изстържат от присъствието си в бедната ни Родина.....

 • Съдия Дред
  Отговор
  5 10:38  10.02.18

  До коментар #2 от "1234":

  Ти не знаеш ли че си в България, никъв шамс някой да получи справедливост!! Саморазправата е единствената справедливост в Булгаристан!!
 • Нане
  Отговор
  6 14:07  10.02.18
  Така е,саморазправата е единствената справедливост! На каквито са скапани законите на държавата ни,току виж си станал жертва на тях.
 • СЛАВА РОССИИ !
  Отговор
  7 14:20  10.02.18
  И СМЯНА НА ПОДОБРЯВАНЕ СОЦИАЛНИТЕ ОТНОШЕНИЯ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДЪРЖАВНАТА СИСТЕМА. ДНЕС ЧОВЕКА Е ПОЧТИ ОСТАВЕН НА БЛАГОВОЛЕНИЕ А НЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЕ ОТ СТРАНА НО ОБЕЗУМЕЛИТИ АДМИНИСТРАТОРИ. ЧЕСТНИЯТ ЧОВЕК УМИРА НЕЗАБЕЛЯЗАН.
 • 8 18:27  10.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • герб
  Отговор
  9 18:47  10.02.18
  Скоро лежах в Гастроентерологията във ВМА ... - Освен липсата на на квалификация на персонала, аз такава мизерия не съм виждал и в казармата. - Докато София прехвърля здравеопазването на общините, а прибира приходите от всички ... - Няма как да се получи! Болниците са развъдник на вътрешноболнични инфекции, а безхаберието на персонала е потресаващо! Да не дава Господ да влизаш в наша болница... Държавата страда от Гастро Езофагиелна Рефлуксна Болест (ГЕРБ). Бай ХоЙ и групичката трябва да бъдат вкарани в затвора! - За 10 години няма съсипана държавна структура! -А иначе се хвалят че били на молитвена закуска във Уошингтън ... - ХХХХХХХХ майката!
 • 10 19:13  10.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • бизнес
  Отговор
  11 08:10  11.02.18
  бизнесмен беше убит добре че няма наследници ... бизнесмени бг
 • FUCK OFF
  Отговор
  12 10:27  11.02.18
  ГОРКИЯ ЧОВЕК....ДАНО СЕ НАМЕРЯТ ДОБРИ ХОРА ДА ПОМОГНАТ... А ТИЯ АДВОКАТИ И НОТАРИУСИ СА ЗА ТРЕПАНЕ..... НА 100 ТАКИВА ЕДИН ЧЕСТЕН ДА ИМА,ПАК ЩЕ Е ДОБРЕ..
 • Въмутен
  Отговор
  13 14:46  23.02.18
  Има ли някакво развитие за търсене на отговорност,или всяко чудо за три дни?

Напиши коментар:


Публикувай