1 413 2

Българите се страхуват да говорят за работата си

Антония Стефанова

Българите, които работят във ферми в Корнуол, се страхуват да говорят за условията на труд. Собствениците на стопанствата им забраняват да говорят с журналисти,. Преди два дни местните власти освободиха 200 румънски и латвийски работници, след сигнал, че са държани като роби във ферма в Корнуол, припомня bTV.

Първоначално беше съобщено, че във фермата "Босахан" в Хелстън са наети и българи, но информацията беше опровергана от българското Министерство на външните работи и собственика на стопанството.

В една от най-големите ферми в югозападна Англия – "Пендарвс", работят над сто българи. Сънародниците ни често получават по-малко пари от изработените. Често работят и извънредно.

Началник им е отново българин, който отказва да говори с екипа bTV. Предпочита да говори на английски. Управителката на фермата не ни позволява да се срещнем с българските работници. Твърди, че законите се спазват.

Цветя берат източноевропейците от фермата „Басахан”, наричана още от местните „фермата на робството”. Мненията за плантацията са разнопосочни. Собственикът ѝ Уолф Скриймшоу, който беше арестуван преди дни, а днес от отново е на свобода, отказа коментар. Оказва се, че за него са работили и българи.

Посредник е фирма от Нова Загора. Според хора от града клиенти са предимно млади хора.

От полицията в Нова Загора казват, че до момента нямат сигнали срещу фирмата. Нарушението на договорите не било техен ангажимент, защото нямало престъпление.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хомофоб
  Отговор
  1 00:32  11.02.18
  Е нали нямаше българи там? Кое е вярното?
 • цоле
  Отговор
  2 08:29  11.02.18
  И У НАС Е СЪЩОТО

Напиши коментар:


Публикувай