1 775 8

Кои са градовете с най-мръсен въздух в България?

Мартин Христов

София и Русе с най-мръсен въздух по показател фини прахови частици. Оказва се, че у нас и тази норма се превишава. Източниците на замърсяване с малки фини прахови частици са същите като тези на по-големите битови изгаряния, трафик и промишленост. Организмът ни има защита, обясняват лекарите. Почиства се например чрез кашлица пише Нова тв.

Големите фини прахови имат вреден ефект върху организма, но малките, достигайки по-периферно, и в кръвообращението, съответно оказват влияние и по-дълго в организма. На тялото си можем да помогнем, когато в дните с мръсен въздух, не излизаме.

Официалните уреди за мерене на малките фини прахови частици в страната са девет. Този в София е разположен в парк, близо до малка улица. Все пак средно за месец януари е измерил концентрации от над 60 микрограма на кубичен метър.

В Русе близо 40 микрограма на кубличен метър. По закон е важно средно за годината концентрациите да не минават 25 микрограма на кубичен метър.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ми хайде
  Отговор
  1 15:07  11.02.18
  ми герберите да вдигнат жизненото равнище на българите и те няма да горят кюмюр и дърва а газ а циганите няма да горят каквото намерят и как пък сега се сетиха а това е от години ? Или сега започнаха да ги бият по манерките отвън еврозелките ?
 • Варна
  Отговор
  2 15:08  11.02.18
  Направете изследванията в Девня или около Мариците и класацията ще се промени. - Там РЗИ-та просто се правят на луди, а всичко покрито с прах от въглища, тор, цимент , сода ... - Картината е Страшна! А Агрополихим направи планина от Фосфоргипс непосредствено до завода, която сигурен съм се вижда и от космоса.

  Коментиран от #8

 • профТрънков
  Отговор
  3 19:58  11.02.18
  Няма по-мръсно място в България от Девня - Повеляново - Падина - Разделна и района на рафинерията около Лукойл Бургас всичко в радиус от 10 км. е ад!
 • БУДНАТА СЪВЕСТ
  Отговор
  4 20:09  11.02.18
  В едно изследване се казва че теглото на микрочастиците не дава информация за вредата им.Трябва да се уточни произхода и размера им.

 • дааааааааа
  Отговор
  5 20:38  11.02.18
  София е най-мръсната столица в ЕС. А в България 55 % от новородените не са от български етнос. Не ми се мисли що гуми ще се изгарят тепърва.
 • РАМБО
  Отговор
  6 21:29  11.02.18
  До #2 Варна Ти не си в ред ! Кога и с какво дойде при Мариците и къде видя въглищния прах ??? Май прах има само в главата ти !

  Коментиран от #7

 • Анонимен
  Отговор
  7 21:49  11.02.18

  До коментар #6 от "РАМБО":

  За прах не знам но в Раднево редовно е обгазено но вие там сте свикнали с миризмата на сяра.
 • гост
  Отговор
  8 15:42  13.02.18

  До коментар #2 от "Варна":

  В Гълабово вали сняг от сяра, колите се покриват с бял прах, явно не е проблем това. В Димитроврад завод Неохим започва да пуши стабилно жълт пушек през уикенда и след 17ч., явно им е разрешено. 90% от дизеловите коли нямат пречистващи инсталации, умишлено изрязани - те затова са и махнати от белите страни, защото вече не са за употреба или подлежат на скъпи ремонти. Ала у нас на никой не му дреме, никакви проверки не се правят, камо ли да се спират такива коли от движене или да бъдат обложени с много висок данък.

Напиши коментар:


Публикувай