1 145 5

Отнемат лиценза на фирмата посредник по случая в Корнуол

През 2016 г. са установени нарушения

Венцислав Михайлов

Тече процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник по случая в Корнуол, съобщи пред „Денят започва“ по БНТ Дина Христова от "Главна инспекция по труда".

При операция на органите на реда в Корнуол, Великобритания миналата седмица беше разкрита ферма, в която са работили като "бели роби" около 200 имигранти. Властите били обезпокоени от начина на живот на имигрантите и условията на труд. Във фермата била извършена проверка, която довела до полицейска акция.

Арестувани са двама мъже по подозрение в престъплението "съвременно робство", а трети е задържан като ръководител на криминалната банда. Установено е, че работниците са от Литва и Румъния, по данни на МВнР не е имало българи при този конкретен случай. Десетки българи обаче са работили във фермата преди време.

Не сме получавали конкретни сигнали за случая с работниците, държани на сила във Великобритания, фирмата посредник е проверявана.

През 2016 г. са установени нарушения, заради които имаше основание за отнемане на лиценза, обясни по БНТ Дина Христова от "Главна инспекция по труда".

Тримата заподозрени по случая в Корноул са пуснати, а информацията за българи сред работниците не се потвърждава, както беше в началото.

Христова поясни, че няма договор с чуждестранен работодател, в приемащата държава, което трябва да се изисква. Не са предоставяли трудови договори на лицата, които тръгват.

Двете наказателни постановления са влезли в сила, отнет е лицензът, след обжалване лицензът обаче е възстановен, каза тя.

По думите и в момента отново тече процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник по случая в Корноул.

Христова отбеляза, че е имало сигнали, че се взимат суми от лицата, които се изпращат на работа в чужбина.

"Не би трябвало фирмите, които ви изпращат в чужбина, да ви искат пари. Хората могат да претендират за права, предварително разписани в договора с фирмите, които ги изпращат в чужбина", обясни тя.

Христова отбеляза, че законодателството в ЕС е много единно. Понякога при сигнали от чужбина се изпращат представители на инспекцията на място, за да направят проверки, понеже законодателството в Европа е единно и има случай на компенсирани работници по подобна схема с фирма посредник. Тази фирма е била регистрирана от европеец у нас.

Тя бе категорична, че много трябва да се внимава при сключване на договор с фирма посредник, за да може после да си искаме правата, ако са нарушени.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 09:14  12.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Фирмата
  Отговор
  2 09:20  12.02.18
  Не е виновна фирмата,виновни са работодателите във Англия !!!Както навсякъде има много лоши работодатели .Там е целия проблем.тия англичани те нямат за човек !Фирмата посредник те праща взема си концесионната и се спасяваш!!Това е положението за жалост.
 • лондон бой
  Отговор
  3 09:26  12.02.18
  Ама вие какво искате? Хората отиват там с ясното съзнание, какво предстои и са доволни и съгласни, никой не отива там насила и на всеки му е ясно, колко е тежка мизерна работата, но пък на всеки му се иска да взима 100 паунда на ден! 230 кинта на ден! Даже повечето са доволни на мизерните условия, защото така спестяват пари. Отиват живеят, като кучета няколко месеца и се връщат, като победители в Бълхария, Пълна лъжа е, че някой е лъгал и манипулирал бедните работници, напротив, всички са съгласни и знаят ама много добре, какво предстои. Проблема е в мизерията и глада в държавите от Източна Европа, не във фирмите.

  Коментиран от #5

 • Гостенин
  Отговор
  4 09:41  12.02.18
  В Бг трудовото законодатерлство много се "спазва"
 • гост
  Отговор
  5 15:52  13.02.18

  До коментар #3 от "лондон бой":

  1.8-2х. пауда чисто месечно за 3 месеца работа ти осигуряват приличен живот за цяла година у нас. А тук трябва да си с доста добро образование, качества и пак не е сигурно, че ще си намериш работа за толква пари, а камо ли да ги спестиш. Имам приятели, така се издържаха с бригади в САЩ се връщаха с 5х.долара, а от Англия с 4-5х.паунда. Учехме едно и също, най-добрата работа у нас, която аз си намерих с по-висока езикова и компютърна квалификация от тях бе за 450лв месечно, с извънредни часове и допълнителен труд стигах до 600лв максимум. Е всеки се пита, било то и квалифициран експерт какъв е смисъла да се работиш интелектуална работа у нас за 500-600лв като може да си докараш в пъти повече за 3 месеца като аграрен берач? Дотам я докара държавата и после кой ще плаща пенсионните вноски, сигурно безработната циганка с 2 деца на 15г.

Напиши коментар:


Публикувай