765 9

Зеленият билет се оказа ефективен в София

Не купуваме дизелови автобуси, обновяването на автобусния парк тече с пълна сила

Венцислав Михайлов

Мярката "зелен билет" за борба с мръсния въздух е дала своя ефект - от нея са се възползвали 30 000 души, заяви пред БНТ зам.-кметът на София Евгени Крусев.

Относно липсата на "зелени билети" той обясни, че когато са свършвали, през деня са били зареждани контролно.

Имахме задачата да снабдим над 500 превозни средства, както и стационарни пунктове в София, на някои места бяха свършили и са зареждани контролно през деня, обясни Евгени Крусев, заместник - кмет на София по БНТ.

Той обясни, че за замърсяване на въздуха се информира през интернет страницата на Столична община, както и по електрическите таблата на спирката, чрез медиите и социалните мрежи. Крусев отбеляза, че в борбата със замърсеноя въздух се включват и транспортните средства на общината.

Заместник-кметът на София заяви, че всички нови превозни средства на градския транспорт са или на природен газ, или на електричество.

Не купуваме дизелови автобуси, обновяването на автобусния парк тече с пълна сила. 160 нови превозни средства предстои да се закупят. Засега има около 200 дизелови автобуси в отдалечени линии, предстои да бъдат и премахнати, но не се знае какъв е срокът.

Ще има реконструкции на паркове и озеленява в Младост и Западен парк. Залагат се средства за озеленяване и на междублокови пространства, открои Крусев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • реално
  Отговор
  1 11:55  12.02.18
  Като сте лакоми за пари и вдигнахте цената на билетчето на 1,60лв. така ще е, всеки като си направи смеката ако сменя 3 автобуса сутрин и толкова вечер излиза че плаща 9.60лв на ден, е за какво да пътувам в гъчкан градски транспорт да чакам на студа, като за същото разстояние изминавам с колата за 6-7лв и не чакам на студа, не стоя изправен да се люшкам и да ме блъскат и аз съответно да се блъскам с хората. Хем ми е удобно и най важното пестя пари, в крайна сметка всички ходим на раабота за пари а не да пълним гушата на общинари гербери

  Коментиран от #4

 • ЖБЧ
  Отговор
  2 12:03  12.02.18
  По какви параметри установиха, че е успешна практиката? Справили са се с мръзния въздух? Изхабили са повече ресурс за зареждането на автобусите със "зелени билети" вместо да направят пътуването безплатно. А за дизеловите автобуси миналата година купиха нови китайски дизели!!!
 • 3 12:22  12.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гошо
  Отговор
  4 13:40  12.02.18

  До коментар #1 от "реално":

  Никой нормален, който ползва градския транспорт често, не пътува без карта. Ако нямаш право на отстъпки (студент, възрастен и т.н.), редовната карта за всички линии е 50 лева - значително по-евтино от автомобил.

 • Azazel
  Отговор
  5 13:51  12.02.18
  Мярката "зелен билет" за борба с мръсния въздух може да се обяви за ефективна, ако в следствие на действието ѝ въздухът в София стане осезаемо по-чист, не, ако се продадат еди-колко-си билети. Ако разполагахте с такива данни, щяхте да ги обявите, но тъй като не разполагате (мръсният въздух в града се дължи на отоплението, не на автомобилите), се опитвате да ни хвърляте прах в очите с измишльотини. Такава наглост, невежество и безхаберие, каквито има в Столична община, едва ли има в някой друг град в България. Надявам се, ако доживеем с този отровен въздух до следващите избори, да ви изметем от общината до последния идиот, дето сте се наредили там!
 • неутрален
  Отговор
  6 14:49  12.02.18
  Малкото неопитно удобно момченце го използват за глупавоговорящ, щото мама Фънди трябва да прави глупостите на Тиквьо, а че тя нали е зам.прдседател пък на партия ГРОБ, Е мръсни гробари!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Random
  Отговор
  7 00:21  13.02.18
  Казва се колко човека са се възползвали, не дали фините прахови частици са намалели.
 • валчо
  Отговор
  8 12:30  14.02.18
  Интересно защо замърсяването над Ботунец, Филиповци, Модерно предградие и т.н.т е най-високо.Явно там има изградена много добра пътна инфраструктура и всички си карат колите там.
 • рейс
  Отговор
  9 16:57  14.02.18
  КРУСКА билетчето трябва да е 1 лев

Напиши коментар:


Публикувай