1 661 1

Паметникът Камбаните с ново осветление (ВИДЕО+СНИМКИ)

Инициативата за облагородяването и популяризирането на монумента и околното парково пространство включи почистване на част от бетонните постаменти

Паметникът Камбаните с ново осветление (ВИДЕО+СНИМКИ)
Венцислав Михайлов

Архитектурният монумент Камбаните близо до столичния квартал Младост бе обновен по проект на гражданската организация Спаси София в партньорство със Столичната община и нейната Програма Европа 2017.

Инициативата за облагородяването и популяризирането на монумента и околното парково пространство включи почистване на част от бетонните постаменти, възвръщайки първоначалния им вид; възстановяването на художественото осветление на високия паметник; замяната на старите ламаринени кошчета с нови бетонни, подхождащи на бетонния монумент; изработване на нови знамена; поставянето на информационни табели, които да дават повече данни за мястото на посетителите на парка.

Монументът Камбаните е издигнат през август 1979 г. като част от първата асамблея организирана в новосъздадения Международен парк на децата от света. Събитието позволява на деца от различни държави да творят заедно и да опознаят културата на останалите държави-участнички. Заради големия си успех, асамблеята се превръща в редовно събитие, като най-голямата асамблея през 1989г. събира деца от 135 държави. В последните 30 години паметникът и паркът около него са занемарени. Изключение е дарението на Главболгарстрой, които през 2012г. облагородяват инфраструктурата в района, както и някои елементи от монумента.

Инициативата на Спаси София се заражда в края на 2016г., а през изминилата 2017г. печели подкрепата и на Столичната община. Така с общи усилия са предприети стъпки към цялостното облагородяване на Камбаните, като освен дейности по освежаването на парковата мебел и на външния вид на монумента, са предприети и събития за популяризирането на мястото. Организирани са 3 обиколки с гид - т.нар. Камбаните тур, провежда се и дискусия за състоянието и бъдещето на монумента в Чешкия културен център, партньори на проекта. Цялата информация за дейностите по проекта и за историята на Камбаните пък е събрана в един документ - Пътна карта за Камбаните 2017г. Останалите партньори по проекта са Италианския лицей в Горна баня - стопанин на обекта, както и Район Панчарево.

“С едва 12 хил лв. отпуснати от общината успяхме да изпълним цели девет дейности и да положим началото на един нов период за позабравения паметник.”, разказва Христо Илиев - ръководител на проекта. “На Камбаните тур пък дадохме възможност на над 110 души да се запознаят на живо с интересната история и ценности на Камбаните”.

Проектът продължава и през 2018г. с нови дейности и събития, като например обновяване на табелките под всяка камбана, както и още организирани обиколки Камбаните тур, включително на английски език. От Спаси София се надяват това сътрудничество между неправителствената организация и общината да послужи за пример на все повече граждани и организации да се включат в опазването на културно-историческото наследство в София.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бесен Язовец
    Отговор
    1 07:24  15.02.18
    Браво, ходил съм там по комунизма и се радвам че са го управили, не ми е ясно как циганите не са откраднали камбаните, със сигурност трябва да липсват някои

Напиши коментар:


Публикувай