1 169 2

Експерти нищят афера в спортното училище в Сандански

Мартин Христов

Писмо до Министерството на образованието за съмнителни действия на ръководството на Спортното училище в Сандански, изстреля експерти на инспектората по образованието на изненадваща проверка.

В сигнала до министерството се твърди, че в училището цари истински хаос при изхранването на децата и настаняването им в общежитие, и двете дейности са финансирани сериозно, а случващото се говори за финансови злоупотреби, пише Struma.com. Според проверяващи, които от седмици, вече ровят в училището, е констатирано, че по документи на общежитие се водят повече деца, отколкото реално са настанени в него.

Противно на всякаква логика в общежитието живеят и деца от Сандански, записани в документите, а при проверка се оказало, че леглата им са празни, няма възглавници, няма постелки, а децата в подобни стаи, твърдели, че са сами и, че посочените в списъка, въобще не живеят в общежитието. Освен това е констатирано, че при 72 деца по списък, сутрин на закуска се явяват едва 25, някои от децата въобще ги няма, други са открити в стаите си да спят, което е против всякакъв режим в едно спортно училище.

Проверката все още не е приключила, но констатациите са сериозни. С тях е започнато и ръководството на община Сандански, в лицето на кмета Кирил Котев, директора на инспектората по образование в Благоевград Ивайло Златанов и е изпратен и отговор на проверяващите до образователното министерство.

Тази седмица предстои снемане на обяснение по констатациите от директора на училището, след които ще бъде преценено има ли вина той за случващото се и кой ще понесе последствията около констатациите, подклаждащи съмнения за финансови злоупотреби. Struma.com следи случая вече седмица и ще съобщим тези дни окончателното решение -ще има ли уволнения в Спортното училище, очаквайте подробности.

Благоевград / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Голям прос
  Отговор
  1 10:25  13.02.18
  Всички намазани пехливани са в кюпа. Откакто упълномощиха директорите да се разполагат с бюджета на училищата, те се превърнаха в златната кокошка на директори, кметове, счетоводители и приближени на директора учители.
 • Krasimir Velchev
  Отговор
  2 11:54  13.02.18
  По списък са 72ученика а на закуска се явяват25.Откакто се въведе системата ,,парите следват ученика''училищата в България са пълни ,,мъртви души'' или формално учещи или присъстващи.Съвсем логично е-по-голям списък с ученици,повече пари за училището.Ако се провери по ,какви критерии са приети ,тези ученици в спортното училище,няма да се изненадаме ако сред тях има и физически и умствени инвалиди.Единственото важно условие е да се водят в училището по списък.

Напиши коментар:


Публикувай