1 541 0

В ”Пирогов” оперираха две деца

Лекарите поставиха специални титаниеви медицински изделия

В ”Пирогов” оперираха две деца
Венцислав Михайлов

Само за седмица 2 момичета бяха оперирани от водещи специалисти в „Пирогов” с финансиране от Фонда за лечение на деца.

Националният консултант по неврохирургия и шеф на неврохирургията в „Пирогов” проф. д-р Николай Габровски и завеждащият детската неврохирургия в „Пирогов” д-р Михаил Захаринов извършиха сложна интервенция на 9-годишно момиче.

Детето има злокачествено образувание, което обхваща част от гръбначния стълб и гръдния кош, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

По време на тежката операция проф. Габровски и д-р Захаринов отстраниха тумора от гръбначния стълб на момичето. Лекарите поставиха специални титаниеви медицински изделия и изкуствени мозъчни обвивки, които ще бъдат заплатени от фонда. Пациентката вече е раздвижена, в съзнание и се движи самостоятелно. Предстои и следващ етап от оперативно лечение, което ще извърши екипът на детският хирург доц. д-р Христо Шивачев.

В рамките на същата седмица точно шефът на пироговската клиника по детска хирургия доц. Шивачев оперира второто момиче, чиито медицински изделия поема Фонда за лечение на деца.

17-годишната пациентка е с тежък вроден дефект на гръдния кош, който е популярен като „обущарски гърди”. По време на операцията лекарите използваха специални медицински изделия, с които коригират тежкия деформитет. Тези изделия ще бъдат заплатени от фонда. Постигнатият ефект се оценява като много добър. Пациентката вече е изписана от „Пирогов”. Предстои регулярно контролиране на всеки 3 месеца в следващите 2 г.

България


Още по темата

 • Вдигат заплатите в "Пирогов" с 300 лева

  Вдигат заплатите в "Пирогов" с 300 лева

  След преминали няколко проверки от медицински одит "Пирогов" има препоръка да влезе в стандартите по специалностите, те и сега са, но ...
  21.03.2018
  1 610
  1

Напиши коментар:


Публикувай