935 0

Новият модел за финансиране на болниците влиза в сила през 2019-а

В края на 2018-а ще стартират обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните

Константин Карагьозов

Заместник-здравният министър Жени Начева сподели пред БНТ, че здравното министерство готви нов модел за финансиране на болниците, който ще се прилага от началото на следващата година.

По думите ѝ, до края на годината ще стартират обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните, които ще дадат възможност за по-добро разпределяне на парите за тези дейности. В периода април-септември в електронното здравно досие ще бъде включени информация за резултати от изследвания и престой в болница на пациентите.

По повод сигналите на лекари, че детската кардиологична клиника е застрашена, заради недостиг на медицински сестри и финансови проблеми, Начева каза, че клиниката е уникална за страната и здравното министерство няма да допусне да бъде затворена. Според нея, звеното е най-добре работещото в Националната кардиологична болница и проблемите му може да се решат с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

"Това е уникална клиника, която работи изключително добре и ние заставаме зад нея и зад това, че трябва да бъде подкрепен бъдещият потенциал на тази клиника. Считаме, че има изключително много резерви в преструктуриране на персонала и на ресурсите за издръжка в лечебното заведение", заяви Начева.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай