1 403 3

Бивш военен осъди армията за извънреден труд

Инструктажите, пътуванията и учебните стрелби отнели допълнителни 715 часа от времето на Димитър Д.

Бивш военен осъди армията за извънреден труд
Константин Карагьозов

Бивш военен от формирование на Българската армия в Шумен осъди поделението, в което е работил да му плати над 3 хиляди лева за извънреден труд, след като пресметнал, че в работното му време не влизало времето, необходимо за получаване и сдаване на оръжието, както и до пристигането до обекта, където давал караул.

Така бившият военнослужещ Димитър Д. изчислил, че само в предаване-получаване на служебния пистолет, в участие в инструктаж и в пътуване е изработил 715 часа повече. Искът на армееца е бил уважен от Районния съд в Шумен през октомври м. г., а вчера го потвърди и втората инстанция, предаде "Монитор". Съдебното решение на подлежи на обжалване и отваря пътя на други военни да си търсят пари за извънреден труд за същите дейности.

Димитър Д. работел в Н-ското формирование като "Пазач въоръжена охрана" с пълен работен ден и давал дежурства на обекти "Крива река" и "Лагера". Работата била на смени - дневна или нощна по 12 часа, след което се полагала почивка. На 7 септември 2016 година със заповед на командира на формированието Димитър Д. бил съкратен. Тогава изчислил и пропуснатите възнаграждения, които имал за допълнителен труд. Пресметнал, че след приключване на дежурството в обект "Костена река" трябвало да остава допълнително на разположение след работа общо 2 часа и 10 минути. 10 минути отнемало получаването на оръжието в Шумен и оформянето на документите с инструктажа, средно 45 минути път до формированието, 25 минути сдаване и приемане на обекти, 45 минути обратно до Шумен и още 5 минути за сдаването на оръжието - пистолет "Макаров".

Тези 130 минути не били плащани от армията като извънредно работно време. 40 минути пък изяждали от свободното време на военния дежурствата в "Лагера". Извън графика били и учебните стрелби. В пари общо изчислил 3319 лева дълг на войската. След разпит на свидетели съдът признал, че Димитър Д. е прав и осъдил военното формирование да му плати сумата - средно по 4.65 лева на час.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 13:48  13.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Yyyyy
  Отговор
  2 15:05  13.02.18
  Браво на Човека
 • Дедо
  Отговор
  3 16:54  13.02.18
  Военен и труд?..

Напиши коментар:


Публикувай