571 0

Захариева към Западните Балкани: Използвайте момента

Реформите не са леки, но всяко едно усилие си струва

Захариева към Западните Балкани: Използвайте момента
Снимка: МВнР
Венцислав Михайлов

България постави много високо европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани.

Надявам се това да не приключи с българското председателство.

Поддържаме контакти с Австрия, Румъния и Хърватия - те ще продължат. Обръщам се към приятелите от Западните Балкани - използвайте този момент. Стратегията е много навременна и справедлива. Реформите не са леки, но всяко едно усилие си струва.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в рамките на дискусия на тема „Бъдещето на Западните Балкани и новата Стратегия на ЕС”, организирана от Европейския съвет по външна политика в София.

България положи съществени усилия да върне нашия регион в стратегическия дневен ред на Европейския съюз. Сега, след публикуването на Стратегията за Западните Балкани, можем ясно да кажем, че документът отговаря на нашите най-високи очаквания, добави Захариева.

"Този документ е източник на вдъхновение както за политическите лидери, така и за гражданите", заяви още българският първи дипломат и обясни, че Стратегията без съмнение е важен стимул за младите поколения."

Според стратегията на ЕС през април предстои да бъдат представени докладите за напредъка на всяка от шестте държави. През май е насрочена срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани в София. През юни Съветът на ЕС ще се произнесе по препоръките в докладите. За държавите от Западните Балкани 2025 г. е реалистична перспектива за приключване на преговорите - за онези, които са ги започнали и онези, за които това предстои.

България


Напиши коментар:


Публикувай