1 405 1

Един загинал и един ранен при инциденти в завод в Ловеч

Мартин Христов

Работник на 47 години е починал след трудова злополука в Завода за отливане на чугуни "Осъм АД" в Ловеч, а друг е настанен в болница.

Това съобщи директорът на инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев. По думите му, става въпрос за два инцидента.

Първият е възникнал вчера около 12.40 ч. 47-годишен мъж, който е работел като шлосер, заедно със свой колега са транспортирали филтър за аспирационна система, посредством мотокар от ремонтен цех. Филтърът е започнал да пада, а мъжът се е опитал да го задържи, но е бил затиснат от него. Откаран е в болница в Плевен, с тежки наранявания, но по-късно е починал, пише Дир.бг.

Митко Митев поясни, че в момента се извършва проверка по случая, както от инспекцията по труда, така и от прокуратурата. На виновните за инцидента ще се търси административно наказателна отговорност.

Митев каза още, че малко след злополуката, в предприятието е станал и друг инцидент, при който е пострадал 54 годишен работник. Той е настанен в болница, без опасност за живота, с обгаряния в областта на окото. Този инцидент е бил при работа с индиукционна пещ, при която парче разтопен метал е хвръкнал и изгаря работника.

Според Митко Митев последният трагичен инцидент в завода е от 2014 г., а последната проверка там за безопасните условия на труд е била извършена през есента на миналата година. Издадените тогава предписания са били изпълнени. И по двата случая са образувани досъдебни производства.

От предприятието отказаха да коментират инцидентите.

Ловеч / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 15:59  13.02.18
    Широбаджанащината води заводите в Ловеч до това положение. Назначават се напълно некомпетентни хора на отговрни позиции, които пренебрегват инженерите и това са резултатите. Мой познат пострада два пъти и има почти всеки месец някакви проблеми на работа заради дебилни колеги и началници. На всичкото отгоре за мижава заплата и без свободно време, а парашутисите я са дошли на работа, я не. Е как се развива бизнес по този начин? Инспекция по труда бива спирана от пазачите на входа и нямат право да влязат на проверка, това не е ли идиотско. Мерките за безопастност са нулеви, протекция и облекло е абсурд.

Напиши коментар:


Публикувай