1 240 1

Покриха с фасаген живописно пано на Енчо Пиронков в Пловдив

Покриха с фасаген живописно пано на Енчо Пиронков в Пловдив
Венцислав Михайлов

Живописно пано на известния художник Енчо Пиронков в пловдивски подлез е било покрито с фасаген.

Преди няколко дни скулпторът Иван Тотев се натъква на гледката на грундираното пано, изработено от глазирани керамични плочи. То е в подлеза до гимназия „П. Кр. Яворов“.

Според Тотев паното често е било покривано с графити на улични артисти.

"Това е война и ние имаме срещу себе си армия от вандали. Едните са банални хулигани и рушители. По-интересни са ми другите - ония, които държат да реализират креативността си и да оставят знак, че са минали оттам, че ги има. Забележете, че те атакуват (буквално - атакуват) произведенията на високото изкуство там, където ги има и никога не посягат към "творенията" на себеподобните си", пише той във Фейсбук.

"Това пано е от глазирана керамика и би могло да бъде измито с пароструйка, дори и с почистващи препарат, с нужното внимание и най-добре от реставратори. След това може да се покрие със силиконов филм, който "не обича спрейовете", смята скулпторът.

Кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев твърди, че общината не е поръчвала паното на Енчо Пиронков да бъде замазано. Той нито знае, нито предполага кой може да бъде поръчителят на вандалската проява.

"Не, не сме ние. Нямаме пари в бюджета даже, за да го замажем. Аз съм назначил проверка ,към проверката нямаше никой, който да маже ,затова не мога да ви отговоря кой го е мазал и по каква причина", казва той, цитиран от БНТ.

Той обеща, че плочите скоро ще бъдат почистени и оставени в оригинален вид.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • България
    Отговор
    1 16:58  13.02.18
    ЦИГАНСКА РАБОТА!

Напиши коментар:


Публикувай