674 1

Протест в защита на детските клиники по кардиология

Светослава Ингилизова

Родители на болни деца се събраха пред сградата на Министерския съвет на протест в защита на детските клиники в Националната кардиологична болница. Демонстрацията е организирана заради заплахата клиниките да спрат работа, тъй като липсват медицински сестри и има недофинансиране.

Организаторите на протеста имат отворено писмо до институциите и подписка в подкрепа на Клиниката по детска кардиология, каза пред „Хоризонт“ Мария Найденова от Асоциация „Детско сърце“:

Целта на протеста е да алармираме институциите и най-вече управляващите да обърнат сериозно внимание на Детската кардиологична клиника, тъй като има огромен проблем най-вече с намирането на квалифицирани кадри.

Един от организаторите – Калин Даскалов, баща на дете, което е спасено в Националната кардиологична болница, изказа искрена благодарност на специалистите, които са се постарали детето да бъде добре.

Според отчета на болницата, лечебното заведение има да получава от Столичната здравноосигурителна каса 3,3 млн. лева, като евентуално в тази сума са включени 300 000 лева за надлимитна дейност. Персоналът ѝ е 790 души, а месечните приходи - 3 млн. лева. Не достигат 20 сестри, а издръжката им би струвала около 1% от тази сума.

По данни на МЗ, към края на 2017 година дълговете на болницата са малко над 7 милиона лева. За същия период министерството е заплатило на НКБ 2 181 994 лева, като в това число влизат над 400 000 лева за лечение на новородени деца с вродени сърдечни малформации. В момента Министерството на здравеопазването подготвя конкретен план за преструктуриране и оптимизиране дейността на Националната кардиологична болница.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • бесният язовец на оня с коня
    Отговор
    1 11:01  14.02.18
    Ето това са истинските ХОРА и протести, които всеки ден се борят за живота и здравето на децата си!!! Поклон пред тези хора! Не някакви измислени протести и дебати да има ли камери в детските градини!!! Не, няма да има, от 25 май нататък а да видим ще има ли, хахаха! Дебатиращите идиоти да прочетат регламента за защита на личните данни!!!

Напиши коментар:


Публикувай