643 6

Увеличава се жп трафика между България и Турция

Мартин Христов

Подобряване на качеството на железопътната услуга и увеличаване на превозите на пътници и товари бяха акцентите в разговорите между ръководствата на турската държавна железница (TCDD) и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Турската делегация, водена от генералния директор Иса Апайдън, бе на работно посещение в страната ни от 12 до 14 февруари.

Още в първия ден на визитата двете делегации посетиха интермодалния терминал в гр. Пловдив. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество на български и турски частни превозвачи в областта на интермодалните превози, превозите на цели камиони с кабини, достъпа на превозвачи от двете страни до терминалите на всяка страна.

Двете страни се споразумяха за взаимодействие за получаване на лицензи от български частни превозвачи, както и от такива от турски частни превозвачи, с цел опериране на територията на двете държави.

Договорено беше създаването на работна група, която да следи за безпроблемната работа на граничния преход Капъкуле-Свиленград. Тя ще проследява приемането и предаването на влаковете от двете страни, както и ще спомага за разрешаването на всякакви въпроси, касаещи безпроблемната работа на граничния преход с цел увеличаване на жп трафика между България и Турция.

Обсъдени бяха възможностите за изграждане на мостове и тунели и опитът на турските железници в тази област, необходимостта и желанието от турска страна за превоз на пътници по направлението Истанбул-Белград.

Дискутирани бяха въпросите за комбинираните превози и наличието на специализирани вагони за тяхното извършване, както и въпросите, свързани с инфраструктурните такси и мерките за поощряване на този вид превози.

НКЖИ отчете реализирани приходи за 2017 г. от събрани инфраструктурни такси в размер на 57 500 000 лева. Спрямо миналата година това е увеличение с близо 3 млн. лева, което е добър знак за повишен ръст основно на товарния трафик по жп инфраструктурата. По железопътната мрежа на България оперират 15 лицензирани жп превозвача – 14 товарни и 1 пътнически.

„Надявам се, че приятелските и колегиални отношения между двете администрации ще допринесат за по-качествена железопътна услуга в направлението Изток-Запад“, заяви генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски в края на работните срещи.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 14:37  14.02.18
  Ей такива новини ме кефат..общи проекти..взаимноизгодно сътрудничество...свинсото за вас,телешкото за нас ,ракията обща(аман Ердоган да не чуе)
 • Сенко
  Отговор
  2 15:17  14.02.18
  Значи можем да бъдем сигурни че броя на нелегалните имигранти ще се увеличи,както и на увеличението на наркотрафика и на още 1001 незаконните стоки.Отдавна самолетните билети са по рентабилни от финансова и от времева гледна точка
 • Боцмана
  Отговор
  3 16:22  14.02.18
  Браво на този генерален Папукчийски........ харесва м !
  Така се работи със замах, а и се вижда ,че там се работи в това НКЖИ , но БДЖ съм .........без думи.
 • Ivan Nikolov
  Отговор
  4 16:46  14.02.18
  Браво на Краси, навремето бяхме колеги във Бургас и по точно момче от него не съм виждал . Тръгнал е от най малкото стъпало във тази структура и знае как да се работи и да подобри работната обстановка.
 • Христо Ботев
  Отговор
  5 19:59  14.02.18
  Скоро ще пътуваме от София до Пловдив за 49 мин. Турция е важен партньор и фактор който ще ползва услугите на железопътната инфраструктура.Добре се е насочил този Директор.
 • Нерде ямбол нерде стабол
  Отговор
  6 21:29  14.02.18
  Кви ги дрънкате тук, ние сме уряла работа.

Напиши коментар:


Публикувай