937 4

„Афис”: Корупцията в България нараства

Запитаните в проучването смятат, че най-покварена е правосъдната система

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Изводите от ново национално представително проучване на агенция „Афис", осъществено в периода 8-12 февруари тази година, сочи, че корупцията у нас нараства, а мерките за ограничението ѝ са недостатъчни. Според споделената информация най-корумпираните сфери са правосъдието, митниците, здравеопазването и полицията.

След тях се нареждат министерствата, общинските администрации, държавните фирми, частните фирми и образованието. Според запитаните корупцията е най-разпространена в момента - над 40% от участващите в анкетата мислят така. 20% пък смятат, че корупцията е била в разгара си в началото на прехода.

Изводът на социолозите е, че корупцията не слиза от дневния ред на обществото и продължава да ерозира доверието в управляващите. Почти половината от пълнолетното население - 49%, са на мнение, че злоупотребата с публичната власт за лични цели се увеличава. Едва 9% са на мнение, че тя намалява.

Сред 78%, които смятат, че се прави недостатъчно, преобладава по-рязката модалност - прави се „съвсем недостатъчно" (47%), а само 31% са по-умерени в преценката си: „прави се като цяло недостатъчно". Аналогично на другия полюс сред споменатите 13%, разпределението е следното - 3% са на мнение, че правеното е „съвсем достатъчно", а далеч повече - 10% преценяват, че усилията са „донякъде достатъчни".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • goni
  Отговор
  1 18:10  14.02.18
  В Афис също корупцията нараства! Ама, какво да се прави?! Трябва да се живее!;)
 • 2 18:53  14.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  3 09:51  16.02.18
  А според Боко контрабандата на цигари е 6% и се присмива на другите страни в ЕС. Клоун. То се вижда каква идиотщина поражда корупцията и нейните глобални размери унищожават и малкото нормални неща у нас.
 • Гого
  Отговор
  4 14:09  17.02.18
  А един селянин от Банкя ни обяснява че няма корупция и само циври в Брюксел да ни приема в шенген и еврозоната видите ли във България взимат големите заплати по 250 евро месечно.

Напиши коментар:


Публикувай