1 512 0

Почина бившият кмет на София Петър Междуречки

Дипломатът се спомина на 83-годишна възраст след кратко боледуване

Константин Карагьозов

На 13 февруари след кратко боледуване на 83 години почина дългогодишният кмет на столицата, дипломат и общественик Петър Междуречки, съобщиха от Софийския градски съвет на БСП.

Петър Междуречки е роден на 2 май 1934 г. в Неврокоп в семейството на Александър и Мара Междуречки. Дядо му Гоце Междуречки е деец на ВМОРО и произхожда от Междурек, Кукушко. През 1936 г. семейството се мести в София.

Петър Междуречки е член е на БКП от 1965 г. В гимназията е председател на дружеството на българо-съветската дружба. През 1957 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет, а след това науки и външна търговия в Западен Берлин. През 1962 г. постъпва на работа в Министерството на външните работи. Междуречки завършва международни отношения в Москва през 1965 г. След това работи като аташе и трети секретар. От 1968 г. е завеждащ стокообмена при търговското представителство на България във ФРГ. През 1971 г. става старши инструктор в отдел "Външна политика и международни връзки“ при ЦК на БКП. Между 1974 – 1978 г. е посланик на България във ФРГ. След това осем години е столичен градоначалник. От 1986 до 1991 г. е посланик на България в ГДР.

По време на кметския мандат на Петър Междуречки са построени над 120 000 общински жилища, които и днес Столичният общински съвет (СОС) продължава да ги продава или заменя. Изградени са и десетки поликлиники, училища, търговски обекти, ключови булеварди като бул. "България", както и НДК. Оправени са булевардите "Александър Стамболийски", "Драган Цанков", "Ботевградско шосе", Околовръстният път.

Поклонението ще се състои на 17 февруари от 12.30 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Поклон пред паметта му!

България


Напиши коментар:


Публикувай