810

Кметът на „Северен” специален гост за Сирни заговезни

Кметът на „Северен” специален гост за Сирни заговезни
Светослава Ингилизова

По случай Сирни заговезни в ДГ „Захарно петле” директорът Цветана Лазарова и всичките деца посрещнаха с впечатляващо кукерско шествие кмета на района инж.Ральо Ралев и екипа му. Денят ще остане в съзнанието на всички участници в обичания празник с вълнуващи изненади за децата и гостите им. Богата изложба на кукерски маски, изработени от малчуганите, учители и родители, посрещна във фоайето новодошлите. Те бяха майсторски изработени с разнообразни естествени материали, а някои от тях имаха две лица – смешно и страшно.

Презентацията за кукерските обичаи и шествия впечатли и децата, и гостите, като най-силно вълнение предизвикаха огромните хлопатари, окачени на кръста на шестващите кукери. Кулминацията си празникът достигна, когато децата, облечени в народни носии, пресъздадоха някогашното обхождане на домове с пожелания за здраве, благополучие и богат урожай. Към тях с тътен се присъединиха група кукери с красиво оцветени маски и със звънци на кръста – също толкова впечатляващи, каквито децата ги видяха и в презентацията.

Най-вълнуващ бе моментът на прочутия ритуал на хамкането с халва, в който се включи и заместник-кметът К.Георгиев. Той завъртя над главите на децата завързаната с червен конец бяла халва, а наобиколилите го малчугани се заливаха от смях, защото въпреки многото подскоци, все не успяваха да достигнат до сладкото парченце.

Инж. Ралев бе не по-малко развълнуван от малките стопани на градината и ги успокои, че за всички ще има сладости. На всички в ДГ „Захарно петле” – и на децата, и на учителите, и на служителите – кметът пожела да са здрави и да посрещат с радост хубавите народни празници, да почитат традициите и да опазват българския дух. Малчуганите му направиха специален подарък – най-хубавата кукерска маска бе поднесена на кмета, за да му напомня празничния ден в ДГ „Захарно петле”.

Пловдив / България