1 435 8

Боян Расате: Използват мръсно Луковмарш за партизанските борби между БСП и ГЕРБ

Николай Белалов: Странен е този марш, това е лош знак както за Европа, така и за България

Стефанаки Йоанис

Личността на генерал Христо Луков, една историческа личност, се използва в момента в партизанските борби между БСП и ГЕРБ. Това заяви в "Денят на живо" бившият лидер на Български национален съюз Боян Расате. Той влезе в спор с Николай Белалов от Български антифашистки съюз, който определи генерала като "краен германофил".

"Защо има противопоставяне в момента между комунизъм и националсоциализъм? Първо защото БСП си е вменила на пръста, че трябва да бъде следващата управляваща партия на България и се възползва от всяка една причина да атакува ГЕРБ. Но личността на генерал Луков, една историческа личност, няма нищо общо с партизанските борби на БСП и ГЕРБ, и е малко странно и мръсно да бъде употребяван за такова нещо", каза Расате.

Той изрази надежда, че планираният за събота Луковмарш ще се проведе. И обясни: "Няма никакъв конфликт с обществото за провеждането на Луковмарш, защото обществото като цяло приветства тези, които носят национални трикольори. Защото обществото ни изключително силно се нуждае от доза патриотизъм и национализъм", посочи Боян Расате, и добави, че на марша днес идват хиляди, включително хора от европейски страни.

"Европейските неофашисти с радост идват в Бъгария не защото генерал Луков е бил патриот, а защото той е бил застъпник на някакви идеи, които за нас са неофашистки - тогава са били фашистки, а днес хората от Европа, споделящи тези виждания, им се струва добре и с удоволствие идват в България да подкрепят българските си колеги.

А ние считаме, че това е лош знак както за Европа, така и за България", каза Белалов, който нарече генерала "краен германофил".

"И аз съм германофил - застреляйте ме!", реагира веднага Расате. Той бе категоричен, че генерал Христо Луков няма нищо общо с фашизма и фашистките идеи.

"Христо Луков няма нито една снимка с вдигната ръка във фашистки поздрав; генерал Христо Луков не е подписал нито една смъртна присъда на партизанин, ятак или някой друг по онова време; и генерал Христо Луков не е взел участие в депортиране на евреи, изказвания против евреи или каквито е да е репресивни действия срещу партизани, комунисти и евреи", каза той.

За Николай Белалов този марш изглежда "странен". "Защото това е демонстрация точно на тези крайни, дори по-крайни. Аз твърдя, че правителството тогава е било фашистко", каза Белалов. Той отчете също, че в "българската армия, не сега, а преди,е имало много достойни като личности генерали, офицери, полковници, капитани, които през годините са проявили голяма смелост, защитавайки България".

"За съжаление", добави Белалов, "изборът е точно този генерал, а не този, който е спасил Добруджа, не този, който е разбил англичаните, не този офицер, който е защитил Родопите, а точно генерал Христо Луков."

Боян Расате възрази, че личността на генерала е оценена в цяла Европа. "Генерал Христо Луков е пример за героизъм, саможертва, антикомунизъм и мъченическа смърт. Неговата личност не я оценяват само неговите убийци", напомни той за убийството му. "Какво харесват чужденците? Харесват неговата лична саможертва и не харесват това, че е бил убит пред дъщеря си на входа на неговата къща", каза той.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тръмп
  Отговор
  1 14:26  15.02.18
  Николай Белалов е изключително необразован както всеки комунист и още не е разбрал с промития си мозък,че Фашизъм е имало в Италия,а Нацизъм в Германия!Няма как германофил да е фашист!:):):)Прости комунягите,ей!:):):)
 • Константин Михайлов
  Отговор
  2 14:29  15.02.18
  БСП използват всякакъв мизерен популизъм, накрая това получават - гласовете на утайката от обществото, които обаче не са достатъчни
 • Тръмп
  Отговор
  3 14:34  15.02.18
  Простото селянче-Антифашист е против италианците на Мусолини!:):)И си е кръстил погрешно движението.Ако е против Хитлер и Нацистите,там трябва да сложи Анти!:):):)Глупака и Дебила не могат да достигнат до извода,че са такива или кое ги прави такива!:):) Убиват в гръб Български Генерал без съд и присъда и се гордеят с тази низост и простотия!:):)
 • Брат ми
  Отговор
  4 15:34  15.02.18
  Поклон пред Генерал Луков.

 • бай Тодор
  Отговор
  5 15:53  15.02.18
  Публикувано във факти.бг: Харесват неговата лична саможертва и не харесват това, че е бил убит пред дъщеря си на входа на неговата къща", каза той. ...а дъщерята на физическия убиец, Татяна Иванова Буруджиева-Ваниотис е български политик, народна представителка в 42-рото Народно събрание от БСП, началник на кабинета на председателя на БСП, Сергей Станишев. Избрана е като водач на листата на Коалиция за България И СИ ВЕЕ БАЙРЯКА!
 • 5ко
  Отговор
  6 16:43  15.02.18
  Това ваниотис хазарско име ли е?
 • 7 17:56  15.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Анти Тръмп
  Отговор
  8 22:17  11.05.18
  Тръмп, имаш един основен проблем, тъп си ама не го осъзнаваш. Фашизма възниква във Франция сред средите на бивши полицаи. После се извращава и завзема Италия и Германия. Пипалата са му и в България, Украйна, Испания и т.н. Нацизъм, ха ха ха. Май страдаш от нарцисизъм.

Напиши коментар:


Публикувай