1 307 4

Във Велико Търново спасиха мъж, глътнал отрова 5 пъти над смъртоносната доза

Лекарите се борили за живота му два месеца

Във Велико Търново спасиха мъж, глътнал отрова 5 пъти над смъртоносната доза
Константин Карагьозов

Екипът на отделението по реанимация при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново спаси живота на 39-годишен мъж от Златаришко, попаднал в изключително тежко състояние. Пациентът опитал да се самоубие, изпивайки 100 милилитра препарат "Нуреле".

Мъжът прекарал 2 месеца в болницата, а през това време специалистите положили неимоверни усилия за възстановяването му, заедно с единствения токсиколог в областта - д-р Виолета Пашова. В крайна сметка човекът вече е вкъщи, храни се сам, ходи и няма увреждания върху организма.

„Пациентът е опитал да се самоубие, изпивайки 100 мл препарат „Нуреле”. Това е фосфорно органично съединение, пестицид, който се използва за растителна защита в земеделието. Смъртоносната доза е 20 милилитра, а той е поел пет пъти над нея", обясни пред местното издание "Борба" началникът на отделението, д-р Сибила Маринова.

Тя добави, че мъжът бил приет в звеното на 18 декември, но заради тежкото му състояние никой от лекарите не вярвал, че ще оживее.

По време на лечението 39-годишният пациент бил на апаратна вентилация, многократни хемодиализи, трахеотомия и постепенно започнал да се възстановява. Първоначално бил трудно контактен и буйствал, но когато дошъл в ясно съзнание, започнал да съдейства на лекарите. Лека-полека започнал да се възстановява, а когато се подобрил, физиотерапевтите идвали на място в реанимация, за да го раздвижват.

„Отравянето с фосфорно органични съединения блокира ензима холинестераза, а веществата, които се получават в организма, също са токсични. Иначе казано, отровата засяга дишането, секрецията и сърдечната честота", поясни още д-р Маринова.

Няма точна статистика колко точно са оцелелите хора при подобни тежки отравяния, но в дългогодишната си токсикологична практика д-р Виолета Пашова споделя, че няма друг подобен случай.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Няма оправия
  Отговор
  1 16:38  15.02.18
  Много добра информация,вече може да бъдем по пестиливи.С една доза от 100мл,ще могат пет граждани на Тикволанд да се телепортират на по добро място!!
 • Роман дизел
  Отговор
  2 19:08  15.02.18
  Е от какво са го спасили?
 • Голям прос
  Отговор
  3 22:32  15.02.18
  В рая четирима играят карти. Единия от тях ту става от масата и изчезва някъде, ту се връща и пак сяда. Другите се изнервили: - Абе, човек, ще играеш ли или ще ни губиш времето? - На мен ми се играе, ама долу лекарите в операционната постоянно ме връщат
 • кукуруку
  Отговор
  4 09:48  16.02.18
  Интересно, после кой е платил сметката в болницата?

Напиши коментар:


Публикувай