502 1

Захариева: Преговорите за Македония и Албания в ЕС може да започнат още юни

Идеята на европейската перспектива е да внесе стабилност в страните от Западни Балкани, заяви министърът на външните работи

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Възможно е преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС да започнат още в рамките на Българското председателство, т.е. до края на месец юни. Това обяви външният министър Екатерина Захариева на съвместна пресконференция с върховния представител на Съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини след неформалната среща на европейските външни министри в София.

Неформалните разговори за решаване на спора за името на Македония между Скопие и Атина са продължили и в София, потвърди Захариева, цитирана от БНР. Тя изрази очакване в обозримо бъдеще да бъде намерено решение, което да е от значение за целия регион.

"Има нужда от много силно политическо лидерство и воля и много ясна перспектива какво е важно за гражданите. Смятам, че в момента ни се открива една много добра възможност", сподели външният министър.

За бъдещето на страните от Западните Балкани, Федерика Могерини заяви, че е оптимист за разрешаването на спора за името на Македония в „обозримо” бъдеще.

На въпрос на БНР дали Косово може да забави присъединяването на Сърбия към Евросъюза, Екатерина Захариева отговори:

"Идеята на европейската перспектива е да внесе стабилност в страните от Западни Балкани, но в същото време ЕС и държавите-членки не биха искали да внесат двустранни въпроси и нерешени проблеми в самия Съюз. Така, че всички двустранни нерешени въпроси между страните от Западни Балкани или със съседите им, които са вече членове на ЕС, трябва да бъдат решени преди членството им в ЕС", отговори Захариева на въпрос на БНР дали Косово може да забави присъединяването на Сърбия към Евросъюза.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Алекюм Салам
    Отговор
    1 16:19  16.02.18
    Господа европейци, разбирам желанието ви за повече будали в Европа! Но по въпроса за Албания искам да ви попитам!-Имате ли затвори за да ги поберете вътре? Ще си спомнете какво съм ви питал до месец щом хукнат по Европа!

Напиши коментар:


Публикувай