3 515 7

Кога ще плащаме сами изследванията за алкохол и наркотици?

Болниците, където се правят подобни изследвания, са точно определени

Светослава Ингилизова

Шофьорите трябва да плащат от собствения си джоб, ако искат да докажат чрез медицинско или токсикологично изследване, че не карат автомобила си под влияние на алкохол или наркотици.

Новите правила, разписани в Закона за движение по пътищата влязоха в сила от 1 януари 2018 г.

Ако пътни полицаи ви спрат на пътя и проверката с дрегер покаже концентрация на алкохол над 0,5 промила или пък теста ви уличи в употреба на наркотици, пред вас има две възможности: да се съгласите с резултата или да поискате друго изследване, което се извършва в болница.

В този случай разходите за извършване на медицинското изследване, за вземане на биологични проби или за химико-токсикологичното изследване са за сметка на лицето, което е било уличено с техническо средство в употреба на алкохол или на дрога - чрез направен слюнчен тест.

При отказ от проверка с дрегер или тест шофьорът също ще трябва да прави кръвно изследване в медицинско заведение срещу заплащане и за негова сметка.

Болниците, където се правят подобни изследвания, са точно определени. Те сами определят цените на съответните изследвания, които варират от 55 до 300 лева, отбелязва Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Освен това законът предвижда още до заплащането на разходите свидетелството за управление, отнето за алкохол или наркотици, да не се връща на собственика.

Шофьорите няма да си плащат допълнителното и поискано от тях изследване, когато след лабораторните изследвания не се установи концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или употреба на наркотици. В този случай разходите са за сметка на МВР.

За сметка на ведомството ще бъдат разходите и когато извършената проба с техническо средство или тест е некачествена или невалидна или физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство или тест.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бат Саше
  Отговор
  1 17:30  16.02.18
  И като спрат манго, пиян като свиня, а той откаже дрегер, ще го водят сам да си плаща. И понеже там не се плаща с въшки, ще му накривят у..я и ще го пуснат. А за другите....с колкото промила ти каже полицаят че караш, значи караш с толкова и точка. Ако искаш да спориш, какво са 500 лева...
 • 😀😀😀
  Отговор
  2 18:24  16.02.18
  Ако втория тест е отрицателен кой ще го плати???

  Коментиран от #7

 • Гостенин
  Отговор
  3 18:39  16.02.18
  Ами този който обвинява той доказва , бе
 • Лост
  Отговор
  4 18:57  16.02.18
  Пичове, ква е глобата ако ме хванат с изтекъл ГТП? Някой да каже. Благодаря

  Коментиран от #6

 • Кобрата
  Отговор
  5 19:14  16.02.18
  Те онези дебили в парламента нарочно пускат такива закони, защото искат да ни смучат като ненаситни кърлежи... Всичко е за пари... Докато не отскубнат и последните жълти стотинки от джоба на сиромасите, няма да мирясат. Нищо чудно да настроят дрегерите да отчитат само от 0,5 нагоре, за да могат да ни глобяват и да печелят пари от изследвания... Мръсни хиени...
 • 151515
  Отговор
  6 20:53  16.02.18

  До коментар #4 от "Лост":

  До 50 лв.
 • 7 22:56  16.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай