1 583 12

90% от къщите в "Столипиново" са незаконни

Много пара харчихме, ама искат да го бутнеме... споделя един от циганите

Константин Карагьозов

90% от жилищата в циганските квартали в Пловдив са незаконни, обявиха пред БНТ кметовете на районите "Източен" и "Северен" - Николай Чунчуков и Ральо Ралев. Не е ясно обаче колко точно са постройките, затова в квартал "Столипиново" започва тяхното описване. Заради пренаселената територия на циганските махали незаконното строителство вече завзема тротоарите, а електрическите стълбове се вграждат в къщите, случай за който вече ви разказахме. Около 40 000 са жителите на най-големия цигански квартал "Столипиново" в район "Източен".

Още 10 000 са хората, които населяват "Шекер махала" и "Арман махала" в "Северен". Голяма част от живеещите там нямат регистрация. През последните две години от кметството в "Северен" са премахнали 51 незаконни търговски и жилищни постройки. В "Източен" през 2017 година са съборени 4 жилищни сгради, а от началото на тази година още две къщи и 30 търговски обекта. Жителите на незаконните къщи обаче масово обжалват заповедите за премахване и започват дела, които се точат с години и това спира дейността на двете кметства. Последната тенденция в строителството в двата района е вграждането на електрически стълбове и улични лампи в незаконните имоти, които завземат тротоарите и улиците.

За архитектурната мисъл в "Столипиново" и "Арман махала" липсата на място за застрояване не е пречка. Незаконните имоти растат на височина, а уличното осветление и електрическите стълбове по тротоарите се приютяват в разширените домове.

"Имахме случаи на един уличен стълб, който беше ограден изцяло от къща на улица "Възход", след предприетите от нас действия и издаването на констативен протокол тази част от къщата беше премахната, която ограждаше стълба. Още три подобни случая са констатирани, сред тях вградена в жилище лампа на улица "Ландос". Придобилият осветителното тяло собственик на къщата се скри, а част от съседите, които декларираха, че домовете им са законни, също недоволстваха", сподели Чунчуков, кмет на район "Източен".

90% от жителите обжалват заповедите на районните администрации за събаряне на къщите и търговските обекти. Затова сега от кметствата чакат решенията на съда, за да продължат премахването на постройките.

Голяма част от хората, които обжалват заповедите, имат и други жилища, казват от двете кметства. На тези, които няма къде да отидат, трябва да се осигурят временни домове. Според представителите на общинските администрации обаче почти всички отказват временни социални жилища.

Преброяването на къщите, което ще се извърши в квартал "Столипиново", ще отнеме поне година, обявиха от кметството в "Източен". Ще бъдат описани и терените, върху които са строени жилищата. От кметството в "Северен" пък заявиха, че акциите срещу незаконното строителство дават резултат, тъй като жителите вече сами отстраняват постройките си.

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пророка Муци
  Отговор
  1 11:23  17.02.18
  Не думайте бе ние българските балъци ще плащаме и за тях,ще им ги узакониме,ще им платим тока,водата и ще им храним чаворетата до като сме живи.Питайте ако не вярвате САЩ, ЕС, БХК И Боко даже ако не вярвате.
 • Конвенция
  Отговор
  2 11:33  17.02.18
  Това показва как държавата ще прилага ИК. Няма да има защита от насилие, но фондациите ще издевателстват над децата.
 • българин
  Отговор
  3 12:13  17.02.18
  А бе,какви обжалвания,какви 5 лева ,бе! Всичките къщи са незаконно построени и няма причина някой да обжалва незаконните си действия!Трябва да им се даде срок един месец и след това да се пуснат булдозерите да карат наред от единия до другия край на Пловдив.Нас какво ни интересува ,че нямали къде да живеят!Да си купят законни места и да си строят като хората,а не така както те искат-по цигански!Ако някой българин няма къде да живее и си построи незаконно къща на чужд или общински терен,дали ще му простите?Без съд и присъда ще го направите луд! С какво циганите са повече от нас,че за тях няма закони,крадат ток,нападат и обират хората? Крайно време е да престанат да се толерират и законите да важат и за тях,както за всички останали!Знаем,че властта си ги чува като избиратели,но търпението на българина не е безкрайно!
 • 4 12:26  17.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Няма оправия
  Отговор
  5 12:49  17.02.18
  Първо трябва да се реши въпроса с партиите,който ухажват циганите и тогава всичко ще се оправи.Сталин е казал--,,Няма партии ,няма проблеми"и е бил много прав!!!!
 • Банго Васил
  Отговор
  6 13:15  17.02.18
  Какви 90% бре ? Абсолютно всичко циганско е незаконно ! Това не е държава !
 • Салам Алеко
  Отговор
  7 13:17  17.02.18
  Външния министър на Индия ги призова да се прибират! Толкова ли е трудно да им се покаже правилното решение! Да отиват да гледат Бербатов на живо!
 • Гого
  Отговор
  8 14:12  17.02.18
  Моля ви се не бутайте къщите на електората от Герб да не разсърдите селянина от Банкя.

  Коментиран от #10

 • 9 14:41  17.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пор
  Отговор
  10 15:00  17.02.18

  До коментар #8 от "Гого":

  И НА БСП!
 • незнайко
  Отговор
  11 17:25  17.02.18
  НАГЛА ИЗМЕТ !!! Веднъж допуснато това положение, не може да се оправи. Циганите го знаят много добре това !!! С възпитанието в училищата става същото !!! Тежко ни и горко, оправия няма да има !!!
 • аве фюрер
  Отговор
  12 20:19  17.02.18
  Викайте американчетата на помощ , те имат доста залежал напалм още от Виетнам , хем евтино ще ви го продадат , хем много работа ще свърши в Столипиново ...

Напиши коментар:


Публикувай