873 4

40% от учителите се пенсионират до 8 години

Българското образование е на прага на сериозен кадрови дефицит

Константин Карагьозов

„В следващите 8 години над 40 процента от българските учители предстои да излязат в пенсионна възраст и това ще доведе до един сериозен дефицит". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

„Необходимо е да привлечем повече млади хора към професията на учителя и да се обърнем към учениците, които сега са на 15-16 години и да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене", добави тя.

Сачева обясни, че на среща с родителски организации се е стигнало до консенсус, че видеонаблюдението в училищата и класните стаи може да бъде и много опасно за децата.

"По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се обединиха около това, че подобен тип мярка не само че не би била решение, а би била отваряне на „кутията на Пандора". Агресията и насилието, за съжаление, е феномен, който далеч не е само в образователната система. За съжаление, ние ежедневно сме свидетели на насилие и агресия дори в обичайните си човешки отношения", коментира тя.

Зам.-министър Сачева уточни още, че Министерството на образованието и науката работи в посока на подобряването на работната среда на учителите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Guest10
  Отговор
  1 12:50  18.02.18
  Екстра! По-добре ! По-малко преподаватели по-добре. Колкото повече ходи на училище човек, толкова повече оглупява. Става негоден за живот. Примерите са безкрай. Има висшисти, които след като се дипломира и започнат работа цял живот разчитат на една заплата около 1000 лв. с която да си плащат сметки и да им стига за храна. Има и такива, които и средно образование нямат, обаче имат страхотен бизнес ходят където си пожелаят и се радват на живота и го живеят пълноценно. Какъв е извода всичко зависи от образованието. тези които са били редовни ученици не са отсъствали от часове учили са прилежно всичките уроци и са изкарвали високи оценки, после са тези които живеят мизерно цял живот. Много малка част от тях които успяват да станат наемни работници на някоя голяма компания и да живеят нормално.
 • пепи
  Отговор
  2 13:17  18.02.18
  Супер.Тамън ще се дигнат заплатите.
 • Държавата на приматите
  Отговор
  3 13:53  18.02.18
  Колкото повече простаци,толкова по добре за шефовете от Тиквената партия и боса от Червената табела.То вече и матреал няма за обучение!!!
 • Темида
  Отговор
  4 10:18  19.02.18
  Идеално оставаме без Мед сестри, без лекари и без учители. По-добре не може да стане. Тези фактори + войната по пътя и тоталната безнаказаност ще преизпълни плана за изчезване на този боклучав народ до 2050та напълно. Ура Ура Ура!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай