777 4

Шефът на НЗОК: Няма да дам оставка, говорих с премиера

В петък здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Здравната каса

Венцислав Михайлов

Управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев бе категоричен, че няма да подаде оставка и само Народното събрание може да го освободи.

Пред bTV той обясни, че оставката му е била поискана заради писмо, което написал по решение на дирекционния съвет на НЗОК заради опасността до края на годината да не можем да се плати лечението на пациенти в Европа и те да бъдат върнати.

В петък здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев. Причината е, че Плочев е действал през главата на здравния министър и без да информира Надзорния съвет на касата за писмо, което изпраща в Народното събрание заради задължения и с искане за актуализация на бюджета й.

Проф. Камен Плочев увери, че преди да сигнализира до Народното събрание, 11 дни по-рано го е пратил и на здравния министър Кирил Ананиев. 135 млн. се дължат досега, до края на годината ще са 200 милиона.

Депутатът от БСП Славчо Велков посъветвал Плочев да не подава оставка, понеже той е избран не от министъра, а от Народното събрание, и то с 205 гласа.

"Чрез мой най-близък приятел ми беше предадено сам да си дам оставката и да се разделим с добро, защото иначе няма да може да си намеря работа не в управлението, а в държавна болница, нищо че съм професор", разкри Плочев.

Велков твърди, че здравният министър Ананиев е опитал през него да убеди шефът на касата да се оттегли доброволно, иначе щял да е принуден да говори, че Плочев първо си дал оставката, а след това се е отказал.

В основата на заговора била зам.-министърът Жени Начева, която е шеф на надзора на НЗОК и грубо вмешателствала в оперативната работа на касата.

Вчера шефът на касата е говорил с премиера Бойко Борисов, който му обяснил много разумно какъв е системният проблем за източването на касата. Министър-председателят категорично не искал оставката му.

"Вече имам резерви към министър Ананиев, чиято идея бе и мораториумът върху лекарствата и с която изложи цяла парламентарна група", каза Плочев. Той не е занимавал Борисов с маловажен въпрос като това кой го е заплашвал, защото единственото, за което се бори, е да не умре човек заради това, че държавата не е дала навреме пари за него.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НС и Борисов
  Отговор
  1 09:09  19.02.18
  Щом само НС го управлява защо е ходил при Борисов?
 • zgkzkgzlgzlgxlgxlgxlgx
  Отговор
  2 09:17  19.02.18
  РЕКЕТЬОРА НА ПЛОЧЕВ Е ЦЕЦО ЦИОНИСТА
 • бях и видях
  Отговор
  3 09:30  19.02.18
  На управителя на ЗК са обещани комисионни за изплащане на дълга а ГЕРБ (Граби Е.и Руши Бългрия) остават без комисионни,това е проблема,другото е шоу и прах в очите.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  4 11:08  21.02.18
  АБЕ КАТО СИ СГРЕШИЛ ТРЪГВАШ СИ КАКВО Е ТОВА МОЛЕНЕ НА ТОЯ И ОНЯ.

Напиши коментар:


Публикувай