Last news in Fakti

19 Февруари, 2018 09:41 5 280 10

КАТ с акции през 30 минути

  • кат-
  • акции-
  • пътна полиция

Полицаите ще наблягат и на тестовете за алкохол и наркотици

Служителите на „Пътна полиция” в София излизат на масови акции срещу нарушители зад волана, които ще са буквално през половин час, съобщи „Монитор”.

Катаджиите ще проверяват за валидна застраховка „Гражданска отговорност”, за неплатени актове, превишена скорост и дори и за неправилно паркиране.

Първата част стартира на бул. „Христофор Колумб” в 9 часа в понеделник. След това екипът ще се премести на бул. „Цветан Лазаров”, където ще се спират водачи на две места. Едното ще е на пешеходната пътека пред бл. 206.

Следват проверки на изхода на магистрала „Тракия”, бул. „Брюксел”, „Искърско шосе”, на Околовръстното от разклона за село Мрамор до ул. „Филиповско шосе”.

Операциите са планирани така, че да обхванат цяла София за пет дни, а в проверките ще се включат всички екипи от „Пътна полиция”, които са разпределени така, че да проверяват денонощно на 86 места.

През тъмната част полицаите ще наблягат и на тестовете за алкохол и наркотици. Екипът, който излиза на лов за купонджии, ще застане първо на бул. „Александър Малинов” в „Младост” в 20 часа в понеделник. След това ще се премести на бул. „Ал. Ляпчев”, на ул. „Гео Милев”, бул. „Черни връх” и ще приключи в Студенския град на бул. „8-и декември” и бул. „Г. М. Димитров”.

Проверките са направени така, че в пиковите часове да обхващат районите с много пешеходни пътеки, рисковите отсечки, трасетата, по които се правят гонки, както и около заведенията, където често се залавят пияни и дрогирани шофьори. Последната масирана акция на МВР се проведе в петък срещу събота и беше под кодовото наименование „Лукс”.

В рамките й полицаи провериха частните кортежи и скъпите коли. В спецоперацията участваха екипи на криминалната, охранителната и пътната полиция. Проверките започнаха с огледи на колите и документите. Причината е, че често шофьорът и пътниците носят оръжие или дрога. Искаха се справки за криминални регистрации - не само на шофьора, но и на пътниците. Така много водачи се сдобиха с глоби от счупен фар до повредени документи.

„Целта на тези проверки е да се дисциплинират водачите. Да не се създава едно впечатление, че всеки може да прави каквото си иска и да се държи както си иска”, посочи в събота директорът на СДВР Ивайло Иванов.

От началото на миналата година столичната полиция е проверила над 39 хил. коли и 64 хил. души. При подобни операции са хванати над 2000 бежанци и 1200 души, обявени за издирване.

Над 1 милион акта написани за година

През 2017 година служителите на „Пътна полиция” са констатирали 1 037 516 нарушения на Закона за движение по пътищата, а през 2016 година - 888 208 нарушения, сочи статистиката на МВР. В отговор на въпрос по време на парламентарен контрол през седмицата вътрешният министър Валентин Радев посочи, че със система за видеонаблюдение и видеозаснемане на пътен контрол са оборудвани 300 патрулки през миналата година, 274 от които са били новозакупени.

През 2016 г. пък са били оборудвани 115 автомобила. Парите идвали от фонд „Вътрешна сигурност 2014-2020 г.” Целта на оборудването е от една страна намаляване на корупцията сред катаджиите и от друга - тяхната защита при изпълнение на служебните им задължения, т.е. защитавали и двете страни.

55 хиляди коли спрени от движение от началото на годината

Близо 55 хиляди автомобила са били спрени от движение от началото на годината. Те са дерегистрирани заради неплатена „Гражданска отговорност”, неплатени актове към „Пътна полиция” или просто са били бракувани. Сред спрените от движение най-много са леките коли – 45 073. Товарните пък са около 6 хил. С налагане на принудителни административни мерки пък са били близо 60 камиона, които са превозвали опасни товари, без необходимите документи, оборудване или обезопасителни системи. Според подадените от Автомобилна администрация данни към МВР те се общо 60 автомобила. Сред тях има и един с чуждестранна регистрация. Табелите на всички камиони са свалени директно на пътя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 акция

    13 2 Отговор
    Лява ръка ,десен джоб.
  • 2 Вуте

    19 0 Отговор
    ООД МВР трябва да си изкара парички пък и да понапълни хазната за да има за едни там 240 юнака
  • 3 Работещ е чужбина

    21 2 Отговор
    Работя във Германия и какво да ви кажа!Тука полиция не ме е спирала !!!!!Карам си колата със българска регистрация съм !Ходя си със колата на работа прибирам се от работа пак със колата!!!Ама полиция не като нашите спират те ако стане катастрофа и ти си участник във нея!Просто ми е кеф тука!!Нямам никакъв проблем за нищо.а като дойде време да се прибирам лошо ми става още от Унгария са почва ходенето по мъките!А пък в бг нямам думи полицейска държава е това е.

    Коментиран от #5

  • 4 Темида

    8 1 Отговор
    Дори и да работи на 240% полицията и КАТ и да има 0% корупция при тях...............тотално не работещия съд и прокоратура обезмислят всичко друго в държавата. Полицията те хваща без книжка пиян минаваш на червено. Дават те на съда и прокурора с които ти се "СПОРАЗУМЯВАШ" и си тругваш веднага с 100лв глоба и 3 месеца без книжка...........Ето къде е проблема ама нали е важен ПИРИН ПИРИН ПИРИН
  • 5 Коооо

    6 13 Отговор

    До коментар #3 от "Работещ е чужбина":

    Стига храни България не си единственият дето работи в чужбина точно за Германия недей казва че не спират особенно с бг регистрация спират и то яко че е цивилни полицаи има доста,и също като в бг се крият с радарите по храстите и във Франция се крият също като си изряден нямаш проблеми никъде даже и в бг.В България поне от 10 години не са ми искали подкуп даже и в нарушение като съм бил за ква полицейска държава говориш незнам.
  • 6 пепо

    0 5 Отговор
    Евала-подкрепям напълно ! Само така-яко дялкане с теслата !
  • 7 Роман дизел

    5 0 Отговор
    Тази сутрин от Цариградско шосе до Арена Младост - час и половина.Пресцентърът на МВР не знае причината а тя е верижна катастрофа с присъствие на КАТ.Нямам думи за стъргата наречена МВР
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Поредните простотии

    2 0 Отговор
    За 20 мин каране в София около мен стават 20 нарушения кое от кое да им се вземе книжката за 1 година поне. Едни престроявания изпреварвания минаване на червено навлизане в път с предимство засичане каране по релси - ЗАЕБИ
    И НИКОЙ НЕ ГИ ГОНИ И СПИРА ТАКИВА....
    Седиме на пусия и спираме наред и се почва дай аптечка дай пожарогасител дай цигари ТЪПОТИЯ ДО ШИЯ
    АЗ ПИТАМ КАКВО НАРУШЕНИЕ Е ТОВА ДА НЕ СИ СИ ПЛАТИЛ ГЛОБАТА ТА ДА ТИ ДЕРЕГИСТРИРАТ КОЛАТА
    ГРОБАТА МОЖЕ ДА Я ЖАЛЯ ДА ОСПОРВАМ И КАКВО ЛИ НЕ И ТРЯБВА С НАП ДА СЕ РАЗПРАВЯМ ЗА НЕЯ А НЕ С КАТ
    МАЛОУМНА ПОЛИЦЕЙЩИНА КАКВО РЕСПЕКТИРАТ ЕДИН НЕ СЪМ ВИДЯЛ ДА ГОНЯТ ЧЕ Е МИНАЛ НА ЧЕРВЕНО ИЛИ Е ЗАСЯКЪЛ НЯКОЙ
  • 10 иван

    5 0 Отговор
    КАТ с ПИАР АКЦИИ през 30 минути
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове