1 116 6

ДНК анализ може да покаже къде е погребан Левски

Мартин Христов

Криминалисти от МВР три пъти са изследвали косите на Васил Левски. ДНК анализът би могъл да покаже някой ден къде е бил погребан Апостола на свободата.

Реликвите са съхранявани първо от майката на Апостола, след това от сестра му Яна и накрая са предадени на Министерството на просвещението. Сега кичурите от косата на Васил Левски се съхраняват в Националния военноисторически музей.

Шестима експерти от Института по криминалистика към МВР правят първата експертиза на косите на Левски през 1973 г..

„По време на този анализ е направено и едно много важно откритие – че всъщност кръвната група на Апостола е била нулева”, каза Диана Костова от НВИМ – София пред bTV.

Реликвата, съхранявана от майката на Левски, криминалистите приемат за базова проба и я сравняват с второ откритие – кичури, скрити в медальона, който носел Апостола.

„Косите в медальона имат едни прорязани ъгълчета – от молци... И от това можеше да се направи заключение, че те са били съхранявани в някаква стая – преди да се сложат в медальона, където е имало вълнени дрехи. И молците заедно с дрехите са нападнали космите. Ние не знаехме дали е така и направихме реален опит – с молци с други косми. И същите прояждания се получиха като при тях”, обясни проф. д-р Костадин Бобев, бивш директор на НИК – МВР.

През 1981 г. институтът изследва коси на Левски от два различни музея, а през 2007 г. прави ДНК експертиза и сравнява реликвите от музея с косите на неговите наследници. За донор е избрана една от неговите племенници, защото биолозите и специалистите по генно инженерство са направили заключение, че тя е един от най-подходящите донори за изследване.

Дъщерите на Божана Пачаурова разказват с трепет за момента, в който тя дава за изследване кичур от косата си.

„Когато съобщиха резултата от анализа, ние изпитахме невероятна гордост, че носим част от гените на най-великия син на България” сподели едната й дъщеря Стефана.

ДНК анализът е важен и заради друго – именно той някой ден би могъл да докаже, че изследователите са открили къде е погребан Апостола.

Днес в цялата страна се отбелязва 145-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. В София Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски ще бъде отслужена в храма "Света София" от 17 часа, а след това се организира литийно шествие.

В 18 часа пред Паметника на Апостола ще започне церемонията-поклонение, на която президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец. С изпълнение на химна във възхвала на Богородица "Достойно ест" ще започне литературно-музикалната програма по повод 145-годишнина от гибелта на Левски. Под звуците на гвардейския духов оркестър, официалните гости ще поднесат цветя пред паметника на националния ни герой.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 14:04  19.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Расулюлах
  Отговор
  2 14:05  19.02.18
  Апе па неска ше има парти че умрел залудо хахахахх да стане тиквата олигарх а стадото са продължи да бъде робско хахах
 • 3 14:08  19.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 14:21  19.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Темиме дарий
  Отговор
  5 14:30  19.02.18
  Абе васе летото ше ходим ли на сънито да забиваме путенцата?не мога брачето ми обесен съм малко и ма изедоа червеите и не моем да доидем да слушам сузанита...хахахахха
 • интересно
  Отговор
  6 14:36  19.02.18
  До първите коментари-Как не ви е срам да пишете такива неща ???

Напиши коментар:


Публикувай