1 049 11

Сидеров иска контрапроцес да изчисти името на Левски

Лидерът на Атака започва кампания в парламента

Стефанаки Йоанис

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще предложи в Народното събрание да се създаде анкетна комисия. Работата на комисията ще бъде да ревизира съдебния процес срещу Апостола, в резултат на който е бил осъден за криминално престъпление. С това ще се изясни истината за кончината на Апостола. Необходимо е да бъде проверено спазването на приложения закон и правилата на османското правосъдие. Това стана ясно от думите на Волен Сидеров пред журналисти пред Паметника на Левски в столицата, където симпатизанти на партията почетоха паметта на Апостола. Това се казва в съобщение на пресцентъра на "Атака", озаглавено: "Сидеров пред Паметника на Апостола: Смъртната присъда на Левски е неправомерна! Искаме контрапроцес да изчисти името му".

"Предлагам да бъде направен символичен т.нар. контрапроцес, тъй като е минало много време, и да се изяснят правните обстоятелства на съденето на Левски. Да се изясни, че всъщност Левски е осъден за криминално престъпление по чл. 184 от тогавашния турски Наказателен кодекс, а не за това, че прави комитети и организация за революция", уточни Сидеров. По думите му за комитетската дейност тогавашната османска власт е предвиждала заточение.

"Виждайки, че това е предводителят на всички комитетски дела, те са бързали тихомълком, без много шум, да го осъдят на смърт. Такава е била директивата. Ние искаме да се преразгледа този процес! Левски да бъде оневинен, той не е убиец", каза още лидерът на "Атака".

Сидеров припомни, че когато се е искало канонизирането на Левски от църквата, имало код, аргумент, че той е извършил убийство. "Не, Левски не е извършил убийство, това вече е доказуемо. И има достатъчно документи, има османски отдел в Народната библиотека. Всичко това трябва да бъде проучено от една компетентна комисия. Аз ще предложа проф. Семов за председател на анкетната комисия в парламента. Тя да се обърне към МС, Народната библиотека, БАН, Института по история, всички възможни правни и исторически авторитети и те да установят истината. Истината ще те направи свободен, се казва в Евангелието. Ние истината за Левски още не я знаем", подчерта още той.

Според него пред Паметника на Левски се слагат цветя, леят се слова и се говорят какви ли не небивалици, а всъщност не се изяснява истината за неговата смърт, за това, че той е екзекутиран неправомерно от османската власт. "Това е моята идея и ще работя с колегите ми по нея и смятам, че ще имам широк и добър отзвук сред българската общественост, заяви още Сидеров.

Лидерът на "Атака" смята, че процесът срещу Левски, на който му издават смъртна присъда по много данни и доказателства, научни и юридически, е привършен неправомерно. "Присъдата се издава въз основа на едно-единствено свидетелство на един неграмотен човек – някой си Вутьо, че Левски е убил слугинчето Стойчо. Това не е вярно и вече може да се докаже", заяви още той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • m8u
  Отговор
  1 15:43  19.02.18
  Отдавна се знае и къде е гроба,но нарочно не искат да го отворят,както и да се направи истински паметник не масонски обелиск,не искат да се възроди Велика България
 • Ads
  Отговор
  2 15:54  19.02.18
  Левски е последният българин, на когото името трябва да се чисти. От какво? Поредните глупости.
 • 3 16:13  19.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хасан
  Отговор
  4 17:09  19.02.18
  Няма ли нищо свято за вас??!!евтин популизъм,евтин пиар на гърба на национслния символ...

 • 5 17:17  19.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • аве фюрер
  Отговор
  6 17:25  19.02.18
  Сидеров реши да напомни за себе си ... но уви с доста голяма изцепка ... просто евтин и недопустим пиар на гърба на този свят човек ...
 • 7 17:32  19.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хасан
  Отговор
  8 18:49  19.02.18
  Националист но няма никаква визия за развитието на държавата,никакво решение за проблемите...да се шуткат вече тия клоуни на прехода ,Сидеров,Доган,Симеонов,Каракачанов,Борисов,Първанов.и всички други от които ни е втръснало
 • Гост
  Отговор
  9 19:14  19.02.18
  Сидеров първо да си изчисти собственото име. Няма човек в странат а който да счита, че името на апостола е омърсено.
 • Борис
  Отговор
  10 19:26  19.02.18
  И колко пари ще ви трябват за това бе господа мизерници?
 • Васил Левски
  Отговор
  11 19:57  19.02.18
  Сидеров е комунистически популист!Турците издават 3смъртни присъди по 3члена от Закона и нарушения на още два!Кунчев не бил по цървули и не е прескачал ограда!Бил е заключен от Христо в Ханчето заедно с Никола.Кунчев е тръгнал да излиза сам в 10ч.сутринта и пред вратата е заварил заптие с пушка на рамо,който го е хванал за ръката,а той е стрелял

Напиши коментар:


Публикувай