Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 11:03 1 658 3

Ананиев обвини шефа на НЗОК в лъжа

  • камен плочев-
  • кирил ананиев

През последните няколко дни станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос се превърна в политически скандал. Нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори за лечение на български граждани. Досега никой не ми е докладвал за такива проблеми. Така здравният министър Кирил Ананиев коментира поредния скандал в НЗОК и писмото на ръководителя на Касата проф. Камен Плочев до Народното събрание с искане за още пари за НЗОК – за да се плащат задължения към чужди здравни каси за лечение на българи в чужбина.

Ананиев показа и докладна записка на сегашния ръководител на НЗОК Камен Плочев, която е основата за изготвяне на бюджета на НЗОК. Каквото е предложил проф. Плочев за бюджет 2018 година, това е заложено, увери здравният министър пред Нова телевизия и подчерта, че няма и едно изречение, с което да се изразява тревога, че България няма да може да плаща дългове за лечение на български граждани в чужбина.

Кирил Ананиев обясни и, че когато наближи падеж, се прави споразумение за разсрочено плащане и в момента това е ходът на действие на България. За тази година е предвидено да се платят 70 млн. лева, а дължим 270-280 млн. лева. Миналата година, като имахме преизпълнение на бюджета на НЗОК, платихме авансово 2 млн. лева на германската здравна каса, която е един от най-големите ни кредитори, уточни министърът.

Нямам законови основания да освободя проф. Плочев, но мога да му поискам оставката, стана ясно от думите на здравния министър, който обвини Плочев в изричане на лъжи – например, че са се срещали само веднъж, откакто Ананиев е станал министър. Кирил Ананиев каза и, че Плочев му заявил, че писмото до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на НЗОК било с фалшифициран негов подпис, но по-късно се разбрало, че директорът на НЗОК всъщност е подписал документа. Освен това, по думите на Ананиев, Плочев е свикал съвет на директорите на НЗОК, за да може да направи и подпише писмото, а след това "обижда собствения си персонал, като казва, че писмото му било дадено за подпис и той подписал", без да чете.

Здравният министър разказа и, че в писмо до здравното министерство Плочев поискал 18 млн. лева по протоколи за лечение на български граждани в чужбина, а в писмото до парламента иска допълнителна субсидия за бюджета на НЗОК, но това е актуализация на бюджета и е нарушение на конституцията заради нарушена процедура, по думите на министъра. Говорих с представители на всички политически сили за поведението на Камен Плочев.

Никога не бих заплашвал друг човек, не ми е в характера. Ако друг човек го е заплашвал, достойно беше г-н Плочев да спомене името. Според мен сам се забърка в тази история, тъй като не познава и процедурите, смята Ананиев, цитиран от actualno.com.

За финал здравният министър каза и, че случилото се не пречи на нещата, които заедно с Плочев поели към ангажимент за здравеопазването и даде за пример предстоящия Национален рамков договор, който бил толкова добър, колкото не било виждано скоро.

Предвидили сме увеличение на стойността на 143 клинични пътеки, които най-вече се прилагат от общински и областни болници - така тези болници ще бъдат подсилени. Дали сме възможност в 14 клинични пътеки да се изпълняват медицински дейности от по-висок клас, ако не отговаря условието за персонал. Ще има увеличение с 1,5 млн. лева на финансирането на болници в трудно достъпни райони, изброи министърът.

Ананиев призна и, че здравеопазването "категорично" не се е подобрило, защото здравният модел, който сега функционира, действа твърде дълго време и вече са намерени пробойните да се източва НЗОК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    15 2 Отговор
    Голяма смрад от това правителство
  • 2 Виенана

    4 2 Отговор
    То и други специалисти и професионалисти ги видяхме, като се докоснат до ГЕРБ в какво се превръщат!
  • 3 Гостенин

    0 0 Отговор
    А онзи предния даде на зет си един милион лева.Там какво стана?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове