1 043 3

Ананиев обвини шефа на НЗОК в лъжа

Мария Атанасова

През последните няколко дни станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос се превърна в политически скандал. Нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори за лечение на български граждани. Досега никой не ми е докладвал за такива проблеми. Така здравният министър Кирил Ананиев коментира поредния скандал в НЗОК и писмото на ръководителя на Касата проф. Камен Плочев до Народното събрание с искане за още пари за НЗОК – за да се плащат задължения към чужди здравни каси за лечение на българи в чужбина.

Ананиев показа и докладна записка на сегашния ръководител на НЗОК Камен Плочев, която е основата за изготвяне на бюджета на НЗОК. Каквото е предложил проф. Плочев за бюджет 2018 година, това е заложено, увери здравният министър пред Нова телевизия и подчерта, че няма и едно изречение, с което да се изразява тревога, че България няма да може да плаща дългове за лечение на български граждани в чужбина.

Кирил Ананиев обясни и, че когато наближи падеж, се прави споразумение за разсрочено плащане и в момента това е ходът на действие на България. За тази година е предвидено да се платят 70 млн. лева, а дължим 270-280 млн. лева. Миналата година, като имахме преизпълнение на бюджета на НЗОК, платихме авансово 2 млн. лева на германската здравна каса, която е един от най-големите ни кредитори, уточни министърът.

Нямам законови основания да освободя проф. Плочев, но мога да му поискам оставката, стана ясно от думите на здравния министър, който обвини Плочев в изричане на лъжи – например, че са се срещали само веднъж, откакто Ананиев е станал министър. Кирил Ананиев каза и, че Плочев му заявил, че писмото до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на НЗОК било с фалшифициран негов подпис, но по-късно се разбрало, че директорът на НЗОК всъщност е подписал документа. Освен това, по думите на Ананиев, Плочев е свикал съвет на директорите на НЗОК, за да може да направи и подпише писмото, а след това "обижда собствения си персонал, като казва, че писмото му било дадено за подпис и той подписал", без да чете.

Здравният министър разказа и, че в писмо до здравното министерство Плочев поискал 18 млн. лева по протоколи за лечение на български граждани в чужбина, а в писмото до парламента иска допълнителна субсидия за бюджета на НЗОК, но това е актуализация на бюджета и е нарушение на конституцията заради нарушена процедура, по думите на министъра. Говорих с представители на всички политически сили за поведението на Камен Плочев.

Никога не бих заплашвал друг човек, не ми е в характера. Ако друг човек го е заплашвал, достойно беше г-н Плочев да спомене името. Според мен сам се забърка в тази история, тъй като не познава и процедурите, смята Ананиев, цитиран от actualno.com.

За финал здравният министър каза и, че случилото се не пречи на нещата, които заедно с Плочев поели към ангажимент за здравеопазването и даде за пример предстоящия Национален рамков договор, който бил толкова добър, колкото не било виждано скоро.

Предвидили сме увеличение на стойността на 143 клинични пътеки, които най-вече се прилагат от общински и областни болници - така тези болници ще бъдат подсилени. Дали сме възможност в 14 клинични пътеки да се изпълняват медицински дейности от по-висок клас, ако не отговаря условието за персонал. Ще има увеличение с 1,5 млн. лева на финансирането на болници в трудно достъпни райони, изброи министърът.

Ананиев призна и, че здравеопазването "категорично" не се е подобрило, защото здравният модел, който сега функционира, действа твърде дълго време и вече са намерени пробойните да се източва НЗОК.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  1 11:13  20.02.18
  Голяма смрад от това правителство
 • Виенана
  Отговор
  2 15:10  20.02.18
  То и други специалисти и професионалисти ги видяхме, като се докоснат до ГЕРБ в какво се превръщат!
 • Гостенин
  Отговор
  3 14:19  23.02.18
  А онзи предния даде на зет си един милион лева.Там какво стана?

Напиши коментар:


Публикувай