Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 22:32 1 803 21

Каракачанов: Не достигат 5500 души в армията

  • армия-
  • красимир каракачанов

Все още не достигат 5 500 души в армията, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той ще участва в Годишната конференция на началника на отбраната.
Това е и констатацията на доклада, който ще чете днес началника на отбраната.

"Това е факт - 5500 души не достигат. Има поделения, в които липсват 20% от сержантите, 20% от офицерите, т.е. кадровият въпрос е проблем", каза Каракачанов пред БНР.

От миналата година е засилен приемът на курсанти във Военния университет, но резултатите от това ще се появят след няколко години, когато тези хора завършат.

Другият въпрос, посочен от военният министър, е с недокомплектът от военнослужещи – редници, младши подофицери.

"Това е проблем не само в България, а във всички европейски страни, които имат професионална армия. Проблем с липсата на хора е характерен и за Германия", каза военният министър и добави, че поради тази причина някои от европейските държави вече са се върнали или обсъждат връщането към наборната военна служба.

"Без да върнем наборната военна служба в перспектива, няма как да решим въпроса с недокомплектът. Армията има своите задължения по Конституция и тя трябва да може да ги изпълнява при наличието на определен числен състав, въоръжение и подготовка. Трябва да мислим за решение", заяви Каракачанов.

Според него, нормалното решение е да се върнем към българската традиция в това отношение - всички годни за военна служба български младежи да бъдат подготвени да минават през военно обучение и да могат при нужда, да бъдат мобилизирани да защитават страната си.

По думите му доброволната военна служба може да бъде между 6 и 12 месеца.

"Обсъждаме на ниво МО, подобна практика има в редица европейски държави. Ако си служил доброволно, имаш предимства при равни условия например при започване на работа в отбраната или Министерството на вътрешните работи", обясни Каракачанов.

Военният министър не е съгласен с думите на президента, за това, че има разсипия във въоръжените сили и е прекратена модернизацията. Той посочи, че към двата проекта, които са заварили - за флота и авиацията, са прибавили и проекта за модернизация на сухопътните войски.

По думите му проектите за модернизация на сухопътните войски и този за авиацията ще бъдат внесени за разглеждане в Министерския съвет до края на март.

По проекта за бронираните машини е нужно одобрението на Министерския съвет, а след това и парламентът, който да гласува необходимите средства, каза още Каракачанов и допълни, че над изпълнителната власт стои българският парламент.

"Когато той вземе решение, ние сме длъжни да го изпълним, без значение дали ни харесва или не", подчерта министърът.

Той бе категоричен, че за никаква разсипия не може да става дума.

"Всички търговски дружества на МО, а именно военно-ремонтните заводи, които бяха на загуба, в момента започват да излизат на печалба. За пръв път от много години ВМА няма никакви задължения към никой. Това, което се опитваме да правим, е да стабилизираме икономическото положение вътре, дружествата да печелят и това се постига. Къде е проблемът?", каза Каракачанов пред БНТ и допълни, че нещата не могат да се случат за 2-3 месеца.

"27 години нещата са били конюнктурни. Става въпрос за над 3.5 млрд. лева. Нямам правото да ги хвърля набързо и да отбия номера, да отчетем в следващия доклад, че сме похарчили едни пари за модернизация. Защото досега са похарчени стотици милиони евро за бойна техника, която стои на земята и ние не я ползваме", каза министърът.

Според Каракачанов трябва да се търси най-доброто като цена/качество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Депутат

    28 0 Отговор
    Браво Каракачан та вие почти сте ги набавили. 55 бройки имате на разположение.Малко са ви останали за попълване на редиците. Що не пуснете обява че давате минималната 510лева. От Европата веднага ще се приберат до седмица всички младежи като чуят че се дават луди пари плюс безплатно чифт обувки и военна униформа.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Истината винаги боли

    32 0 Отговор
    Мястото в историята на България ви е запазено господа управляващи!!Няма да бъде хубаво това което ще пише за вас,ама ще бъде самата истина!!
  • 4 OMG WTF

    24 1 Отговор
    Е*аси държавата, щом тоя ѝ е министър... :(

    Коментиран от #15

  • 5 Патриот

    19 0 Отговор
    Вместо да изчисти ненужните агенции, институти по отбрана и една камара дублираща се администрация, които на година ядат наймалко 200млн. от бюджета, за 30 г. 6 млрд., той тръгнал наборна служба да прави, още пари на вятъра и попиляна техника.
    Като се прибави и корупцията още толкова ето ти две три ескадрили чисто нови самолети.
  • 6 Жарко патронааа

    19 3 Отговор
    при нужда, да бъдат мобилизирани да защитават страната си.
    Сиреч да защитават корпоративната собственост и фараоните си и робовладелците и олигарсите и тиквата и дебелака и сички от престъпната управленска шайка...ай сиктир аз немам ядове да живея и като Ердоган доиде тука не ми пречи и Инвер ходжа да доиде даже ше е по добре и управлението и живота така че които е крал да ходи да се бие иза имането си аз под фалшив патриотизъм никъде не отивам
  • 7 Жарко патронааа

    16 3 Отговор
    Които иска да ни превземе с военна сила ще го направи без значение дали има 10 20 50 или 100 самолета тук или 100 или 200 хил армия.....бг не може да потдържа 2 фърчила армия ше прави.....и след една атака бг народ хептен ще изчезне щото нито ще е потготвен нито има читави командири а всичко ще пъде далавер импекс и другите да умират
  • 8 Жарко патронааа

    11 4 Отговор
    За да бъде бг стабилна трябва да има около 1000 изтребителя и бомбери ядрено оръжие поне 100 тежки линкори есминци крайцери 500 подводници 10 самолетоносача и 1000 тежки балистични ракети клас сатана р 36м2
  • 9 капитана

    22 0 Отговор
    Бях офицер в БА! Закриха поделението ни през 2002 г. Тогава беше тройната коалиция, а министър на отбраната беше Свинаров. Та по времето на тези мошеници се разсипа и разпродаде всичко в БА. Закриваха се масово поделения и техниката се разпродаваше на нагласени търгове за смешни пари. Военните бази се приватизираха и се взеха от „наши хора“. Преди да се приватизират им се направиха ремонти за милиони, а определени лица ги купиха за някакви пари за семки и бонбонки. Та това което имахме го разсипаха и подариха, а сега щели да го връщат. Как да стане? Поделения за милиарди с техниката ги затриха, а сега ще правят нови. Е няма как да стане. Освен да се отпущат пари и те да се крадат по стара традиция и нищо да не се прави. Тогава Германия ни подаряваха една ескадрила почти нови МИГ-29. За по 1 евро самолета. Нашите казаха, че сме натовци и такива самолети не ни трябват. Поляците ги взеха и до ден днешен ги ползват, а ние пак с пръст у г.з. На склад за резервни части да ги бяхме държали пак щеше да е добре...
    А те си летят и нищо им няма. Обаче нямаше далавера от тези самолети. нямаше комисионни, пари под масата и заради това никой не си мръдна пръста. Така е с всичко за което се сетите. Точно поради същата причина държавата ни е пред закриване.
  • 10 Тръмп

    3 10 Отговор
    На Свинаров работата е свинска,но Каракачанов е интелигентен Патриот и ще се справи с разсипията!Да гледа напред,назад е само разруха!!!
  • 11 Добри Джуров

    10 0 Отговор
    Съберете си личните охранители и ще си имате армия Тъкмо няма да има нужда от въоръжаване. А може и внос за,, по-евтино,,
  • 12 mediator37

    14 0 Отговор
    С трици маймуни не се ловят.
    На Запад военните имат достойно заплащане, модерна бойна техника и уважение от обществото. В България е обратното. Уравнението няма решение.
  • 13 georgi

    8 1 Отговор
    Къде е тази войска, има ли я и ако е някъде какво правят тези над 100 кг. некадърници
  • 14 маай кифтета

    11 0 Отговор
    Абе, тоя образ, забелязал ли е, че няма деца? Българската нация намалява драстично, има демографски срив. Затварят училища, поради липса на деца, след 50 години, казват, че ще бъдем на изчезване.
    Значи, първо направете държавата нормална за живеене, стимулирайте хората, които работят да имат повече деца, спрете кражбите и далаверите и ще има след 20 години не 5000 ами 20000 човека, ще има и за самолети и за ракети, ама не може да няма народа, какво да яде, да живее в мизерия и да искаш армия, някак си не се връзва.
    Иначе Агент Иван е демагог и популист, става само за маса, дай кифтета, пържоли, хубаво вино, ракийка и да маа крачоли. Става и за Черешката на Тротата, където се изявяваше, като ценител на плюскането.
  • 15 маай кифтета

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "OMG WTF":

    Няма таква държава!
    Министър на отбраната - Историк, Агент на ДС (КГБ), без никакъв военен стаж и опит.
    Предполагам, че основно руският му език е добър.
    Ако бяхме в Евразийския съюз или незнам си коя губерния на Русия, щеше да е супер, ама сме страна от НАТО.
    Няма такава излагация.
  • 16 Гост

    3 0 Отговор
    Като няма младежи , събери генерали (крадци и предатели) !
  • 17 Гост

    1 0 Отговор
    Като няма младежи , събери генерали (крадци и предатели) !
  • 18 тука е така

    4 0 Отговор
    Този от както е министър работа за 5стинки НЕ Е свършил,само КОМЕНТИРА,все едно сме му дали работа като коментатор,а не като човек с някаква власт която може да промени нещо!Егати несериозния,нито самолетите се се случило нещо,НИТО корабите,нито танковете!!!ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ,руски шпионин тъп!
  • 19 Slavic Vibes

    4 0 Отговор
    Като не достигат, да зебере малко от Максуда и Столипиново. Със сигурност ще има много желаещи да си "клатят краката." Не виждам кой нормален ще иска да отиде в армията, да получава 500 лв. заплата за да бърше подовете на тоалетните в изоставените буренясали казарми!
  • 20 The TRAPPER

    1 0 Отговор
    5500 мъже ? Че те останаха ли толкова в БГ ?
  • 21 iko

    1 0 Отговор
    Само дето не разбрах,за какво не достигат?...Да го носят на ръце ли,че нещо доста наедря тоя,или още толкова ни трябват да превземеме Китай?......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове