815 3

Две години гратис за общинарите, докато си оправят конфликтите на интереси

Внесоха предложения за промени в новия антикорупционен закон

Константин Карагьозов

Едва месец след като новият Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, изработен от правителството, беше обнародван в "Държавен вестник", управляващото мнозинство в Народното събрание вече се готви да го промени. Поправката реално ще насърчи шуробаджанащината в местната власт.

Причината е, че преди 10 дни Националната асоциация на председателите на общински съвети се оплака, че законът ѝ налага ограничения, припомня "Сега". По новия закон общински съветник не може да участва в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работи като прокурист, синдик, ликвидатор. Забранява се да бъде едноличен търговец, съдружник, акционер и др. на търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

"България може да остане без общински съветници. Законът им забранява да участват в търговски дружества, които имат договори с общините. Много от тях вече изпълняват задълженията си неправомерно", заяви пред БНР Красимира Германова, шеф на местния парламент в Созопол. От жалбата се разбра, че случаят е масов и че много съветници, например лекари, роптаят, че трябва да си развалят изгодните договори за наем на общински помещения например.

Поправките в закона са внесени в понеделник в деловодството на парламента от председателя на правната комисия на НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместника му в комисията Христиан Митев ("Обединени патриоти)". Депутатите предлагат да се даде гратисен срок до 1 декември 2019 г. общинските съветници да си оправят несъвместимостите и конфликта на интереси.

"Налага се да се предвиди период от време, в който кандидатите за общински съветници за мандат 2019-2023 да съобразят и да решат дали да бъдат общински съветници при тези нови изисквания", пише в мотивите към законопроекта. Според тях ще пострадат лични лекари, които са наели кабинети от общината.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Прост
  Отговор
  1 13:02  20.02.18
  БРАВО! За две години ще се наядат за 20 живота!
 • бббббб
  Отговор
  2 13:15  20.02.18
  Законно две години могат да крадът
 • Русенец
  Отговор
  3 13:17  20.02.18
  За това в България нищо не върви като в нормалния свят, защото се управлява по Целесъобразност а не по Законосъобразност ! Лапачите никога няма да слязат доброволно от хранилката !

Напиши коментар:


Публикувай