716 2

Найден Зеленогорски: Необходим е закон за инфраструктурните облигации

Венцислав Михайлов

Северът няма нито една магистрала. Необходими са спешни действия по отлаганите с години проекти за скоростните пътища Ботевград – Видин и Велико Търново – Русе, както и тунелите Петрохан и Шипка. Очевидно няма от къде да се извадят 5-6 млрд. лева за тези проекти, затова от РБ предлагаме да се обмисли вариантът за финансиране от пенсионните дружества, както се прави в много други страни. За целта трябва да се приеме Закон за инфраструктурните облигации и тези дружества да могат да инвестират пари срещу гаранции от държавата и нисък риск.
Това каза пред БНР Найден Зеленогорски, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ и член на ръководството на РБ.

Диспропорцията между Северна и Южна България продължава да нараства, едва 26% от БВП се произвежда в Северна България. Правителството замете под килима изготвената от РБ програма за развитие на Северозапада и другите изоставащи региони и виждаме последиците, коментира той.

Хората нямат друг избор, освен да излязат на улицата. РБ има конкретни предложения, които могат да обърнат тенденцията на обезлюдяване на Севера и сред тях е създаването на министерство на Северозапада и другите изоставащи райони, каза Зеленогорски.

Според думите му трябва да има икономически стимули за инвеститорите в слабо развитите региони като по-нисък данък печалба при реинвестиране на средства, бонус при кандидатстване по различни програми.

РБ многократно е поставял тези проблеми и сме предприемали редица мерки, които в момента са загърбени. Без война обезлюдяват територии, за които са умирали нашите деди и няма да го допуснем, добави той.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • аман
  Отговор
  1 01:22  21.02.18
  Ами той ББ сигурно няма далавера,затова не се строят магистрали там-интереса клати феса.
 • ГОРАЗД
  Отговор
  2 11:11  21.02.18
  Найденчо пребори палаткаджиите,и сега въоръжен с придобития опит,реши да спасява севера от немотията!Дайте да дадем!!!Заради такива зле прикрити комунисти Реформаторския Блок не можа да прескочи 4-те процента!

Напиши коментар:


Публикувай