835 11

Прокопиев участва в "зелени" проекти за 11.7 млн. лв.

НПО-тата му спечелили 100 000 лв. по проекти за броене на врабчета, синигери, скорци и заснемане на диви кози

Снимка: Иво Прокопиев
Снимка: Иво Прокопиев
Мария Атанасова

Фондация „Капитал“ и Икономедиа АД са сред бенефициентите на държавни и европейски средства по програма „Околна среда“, съобщава „Труд“. Контролираните от Иво Прокопиев неправителствена организации и медии са спечелили 100 000 лв. по проекти за броене на врабчета, синигери, скорци и заснемане на диви кози. Медиите на "Икономедиа" АД са участвали в поне още два свързани проекта - за опазване на кресливия орел в България на стойност 3.5 млн. лв. и за свързване на земеделието с опазване на природата на стойност 8 млн. лв. Оказването на медийно и гражданско влияние и натиск за промяна на българското законодателство е част и от двата големи проекта.

Проект: „Птиците за хората и хората за птиците: с добра воля за активно опазване на природата“

Първият проект е спечелен от Сдружение „Българско дружество за защита на птиците“ с партньор Фондация „Капитал“ и е на стойност 51 997 лв. Направена е оценка за състоянието на широкоразпространени птици в България, като доброволци са ги броили на 188 места в цялата държава. Броенето на птици е показало намаление при домашното врабче (-31%), щиглецът (-52%) и скорецът (-41%) и увеличение при белогушото коприварче (+226%), големият синигер (49%) и южният славей (34%). По проекта е организиран и фото конкурс за снимка на птица, като победителят е спечелил уикенд в Маджарово. С пари от проекта е създаден и модул в нашумелият сайт за броене на врабчета www.smartbirds.org.

Проект: „Опазване на ключови горски хабитати на малкия креслив орел в България“

Интересно е, че останалите модули на сайта са финансирани по далеч по-мащабния проект „Опазване на ключови горски хабитати на малкия креслив орел в България“. Той е на стойност 3.5 милиона лева, като бенефициент е Изпълнителна Агенция по Горите но партньор е отново Българско дружество за защита на птиците. Целта на проекта е да се изработи стратегия за преброяване и опазване на кресливия орел, както и да се запознае обществото с живота на грабливата птица. Макар медиите на Прокопиев да не са посочени за официален партньор, справка в тях показва поне три (платени) публикации по проекта.

Проект: „Устойчиво биоразнообразие“

Фондация „Капитал“ е директен бенефициент по проекта „Устойчиво биоразнообразие“, като този път „Българско дружество за защита на птиците“ и Икономедиа АД са партньори. Проектът е на стойност 52 828 лв.

Целта на проекта е да се повиши нивото на информираност и ангажираност на обществото с проблемите, свързани с устойчивото развитие и биоразнообразието, като основната насока са младите хора. В Дневник е създадена специална рубрика, които да информират, анализират и провокират в посока утвърждаване принципите на устойчивото развитие, включително на законодателството в практиката, направено е специално издание, популяризиращо Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, обучени са доброволци и е проведен фотоконкурс.

Проект: „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“

По подобна схема се развива участието на Фондация Капитал и Икономедиа АД в проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество с 8 млн. лв. НПО-то и медийната група на Прокопиев обслужват медийно проекта, изпълняван от мрежата неправителствени организации от „За да остане природа в България“ – „Българска фондация биоразнообрази“, „Българско дружество за защита на птиците“, „WWF – Дунавско-карпатска програма“ и „Асоциация на парковете в България“.

Аналогично на проекта за кресливия орел, тук швейцарската организация също изисква от изпълнителите да окажат натиск за промяна на българското еко-законодателство и да активизират гражданското общество в тази посока.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 11:37  21.02.18
  Още един от червените крадци на прехода с куфарчетата - подариха му Каолин за жълти стотинки.
 • Генералът
  Отговор
  2 11:37  21.02.18
  Пее8ски?!
 • Azazel
  Отговор
  3 11:42  21.02.18
  Фондация е "спечелила" пари по проект?! Толкова глупаво и манипулативно изказване може да направи само дърто алкохолизирано ченге от бившата ДС, какъвто е Петьо Блъсков - авторът на тези компромати, писани по поръчка на банката, на която дължи страшно много пари, които не може да върне... Фондациите са дружества с идеална цел и те пари НЕ печелят - всички пари отиват за дейността им. Освен това, като даден проект спечели финансиране по програма, парите не се прибират от учредителите на фондацията, а се използват за дейности по проекта, по строг регламент и накрая се отчитат до стотинка. WWF пък колкото и да се опитвате да я очерните, не е швейцарска организация, а международна неправителствена организация, с дейност в над 100 държави и просто, както повечето международни организации, е учредена в Швейцария, заради неутралитета, стабилността и законодателната ѝ уредбна...
 • Гост
  Отговор
  4 11:44  21.02.18
  Той взел милионите а наградата за рошавия с мазната коса дето е бродил по чукарите да снима врабчетата,уикенд в Маджарово,там дето гърми но не вали. И за болните деца пари няма за лечение в чужбина,за линейки няма,за заплати и униформи на полицаите няма,за наука и култура няма но за кресливия орел 3,5 милиона има. Е тия тъпотии не ги разбирам. Какво беше това крадене какво беше това чудо?

 • ДЕНИ
  Отговор
  5 12:10  21.02.18
  Той Прокопката е известен с любовта си към "гушенето" по нелегални начини, пътища и т.н. :)
 • Дидо
  Отговор
  6 12:18  21.02.18
  тоя къв крадец и измамник е, направо отврат! граби колкото може и срам няма.

  Коментиран от #9

 • Росица
  Отговор
  7 15:41  21.02.18
  Хванете го тоя Прокопиев и го набийте, после му вземете бизнеса и парите , защото само простотии върши с тях и не заслужава да има власт
 • Мартин
  Отговор
  8 17:47  21.02.18
  Кога Прокуратурата ще вкара в затвора този тарикат на дребно Прокопиев?!?
 • гост
  Отговор
  9 19:21  21.02.18

  До коментар #6 от "Дидо":

  Като има кой да дава .Някой знае ли как се прави таксация при ловците,по същия начин като броенето на врабчета и комарите.Като земеделците с хиляди декари засадени орехи по програми и т.нататък.
 • Росен
  Отговор
  10 19:47  21.02.18
  Докато народа си брой стотинките, този душманин е намерил начин да краде пари и покрай природата.
 • 11 21:08  22.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай