850 0

Клои Патисън: Бирмингамският университет е отворен към изследователите

Неговите възпитаници са сред най-търсените млади кадри от големите компании в Обединеното кралство

Венцислав Михайлов

Бирмингамският университет е едно от най-реномираните учебни заведения във Великобритания. Университетът е член на престижната организация на изследователски университети Russell Group.

Клои Патисън, директор на отдел Магистърски програми (студенти от ЕС), представи възможностите за обучение в университета. Това стана на форум в София, организиран от консултантска агенция Едланта.

С повече от 30 000 студенти, Бирмингамският университет е един от най-големите университети във Великобритания. Какво прави университета толкова привлекателен както за английските, така и за чуждестранните студенти?

В Бирмингамският университет предлагаме голямо разнообразие от бакалавърски програми и над 600 магистърски програми. При такъв богат избор, студентите могат да намерят програми, които напълно отговарят на техните желания и кариерни планове. Освен това е удоволствие да учиш в разкошен, зелен кампус, само на 7 минути с влак от центъра на града.

Студентите харесват Бирмингам, защото университетът съчетава отлична академична репутация и челни позиции в националните и световните класации, с пълноценен студентски живот. През 2016 г. той получи Златен статут за качеството на преподаване. Също така, нашите възпитаници са сред най-търсените млади кадри от големите компании в Англия.

Бирмингамският университет е един от водещите изследователски университети в Обединеното кралство и е член Russell Group. В какви посоки се развива изследователската дейност през последните години? С какви постижения се гордее университетът?

Бирмингамският университет се радва на отлична репутация заради изследователската си дейност. Някои от най-значимите открития в последно време са свързани с откриването на гравитационни вълни, иновации в железопътната инфраструктура и стимулиране на прехода към екологични и рентабилни източници на енергия. Университетът се гордее със своите 11 Нобелови лауреати. Тяхната дейност е довела до решаването на редица глобални проблеми и е променила цялостното ни разбиране за света.

Бирмингамският университет се слави с отлични база и модерни съоръжения, които сигурно са основна притегателна сила за вашите студенти?

Нашият кампус е комбинация от традиционни тухлени сгради и модерни съоръжения като новата ни библиотека, спортният център и магистърският образователен център към нашата бизнес школа.

В момента инвестираме в нови съоръжения и обновяване на кампуса - предвидените средства за тези проекти надхвърлят 600 милиона паунда!

Бирмингам е вторият по големина град в Англия. Означава ли това, че е твърде скъп за чуждестранните студенти?

Всъщност, Бирмингам е един от най-евтините градове за живот в Обединеното кралство. Като ориентир мога да кажа, че нашите магистри покриват всичките си годишни разходи с 10 000 – 13 000 паунда. Най-скъпо от всичко е настаняването. Ние предлагаме университетско настаняване за магистрите в близост до университета, а и в града се предлагат много частни квартири.

Бирмингам е един от най-младите градове в Европа: почти 40% от населението е на възраст под 25 години. Кои са основните атракции за студентите?

Градът предлага на студентите най-различни развлечения: шопинг в големите молове и малки бутици, концерти на живо, музеи, галерии и др. Освен това, Бирмингам е идеално разположен в центъра на Англия с пряк транспорт към останалата част от страната.

Лондон е само на час и половина с влак. Тук има и международно летище с директни полети на Ryanair до София.

Колко български студенти се обучават при вас в момента? Какво е общото впечатление от тях?

По традиция, нашите врати винаги са отворени за българи. В момента при нас се обучават около 70 студенти от България: бакалаври и магистри в най-разнообразни специалности. Много наши преподаватели са изказвали мнението, че българските студенти са изключително начетени, интелигентни и мотивирани да учат.

Студентите и преподавателите в Бирмингамския университет са хора от целия свят. Ние приветстваме техния принос към културната палитра на нашия университет, която е гаранция за пълноценно следване в международна среда.

България


Напиши коментар:


Публикувай