21 Февруари, 2018 23:31 3 869 15

Правим бартер за новите изтребители?

  • изтребители-
  • сащ-
  • база

Пускаме американците да тренират на базите ни, но срещу по-ниски цени на самолетите и бойните машини

Минат не минат няколко месеца и сагата с купуването на нови изтребители се повтаря по болезнено познат сценарий. За последните две години в сериала се оформиха поне три епизода, които са като близнаци в своите епилози. Военните се надяват на някакво чудо, за да се увенчаят с успех усилията им при разработването на съответните проекти, коментира в. "Труд".

Министрите на отбраната правят разни фокуси, за да не демотивират подчинените си и за да не разсърдят политическите си началници. За епилога знаят всички. Няма самолети. А и не само самолети. Споменавам тях, защото проектът им извървя доста криволичащ път, по който, за съжаление, са тръгнали бойните машини на пехотата и корабите. ВМС вече се препънаха в края на миналата година и рано дадоха рестарт на проекта. За машините на Сухопътни войски вече се чу, че депутати ще поискат проектът да мине на „съгласуване“ първо през Комисията по отбрана и след това през правителството, за да не се получи историята с изтребителите. На пръв поглед тази загриженост е за адмирации.

Обикновено някой трябва да вдигне глас, за да се събуди общественото мнение и да заговори за модернизацията на армията. Оказва се, че засега това го прави единствено президентът. В този смисъл може да се очаква и нещо добро от т.нар. война между държавен глава и премиер, породена от скорошната размяна на реплики помежду им, които някои, не зная защо, определиха и като обвинения. Държавният глава подчерта, че истинската причина за възникналото напрежение между двамата са редица теми и изтъкна „пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във Въоръжените сили.“

Премиерът реагира на президентската констатация и на конференцията по сигурност в Мюнхен се оплака от високите цени на американското въоръжение, като заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. „Сега на цялата конференция това се говори. И със заместник-държавния секретар и с хората, които бяха от сигурността, и от Вашингтон и от Европа, поставих им въпроса за цените на въоръжението… Все пак, за България го правим. Казах на американските колеги, може ли такива цени да обявяват за самолети и танкове?!“, посочи българският министър-председател.

Според коментари на експерти в тази област премиерът имал предвид повторния старт на процедурата за придобиване на нов тип боен самолет. Дори се посочва евентуално предложение на САЩ за новопроизведени изтребители F-16V. А когато говори за танкове, вероятно има предвид бойните машини за пехотата и факта, че американската компания General Dynamics активно предлага Piranha V.

По всичко личи, че министерските фокуси, за които стана дума, са породени от липсата на пари. В Мюнхен премиерът не за първи път предложи бартер. Даваме на американците да тренират без да плащат на нашите бази в Ново село и Граф Игнатиево, а те да намалят цените на самолетите и бойните машини. Прав е и от финансова, и от политическа гледна точка. Така ще имаме не само реализирани проекти, но и приказките по отношение на ползването на базите ще станат по-малко.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, бивш командващ ВВС и началник на отбраната, се оказа оптимист. Според него в рамките на март може да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. „Имаме желанието това да стане по-бързо. И се надявам този процес дори да завърши с договор през тази година и да могат да бъдат използвани тези пари за инвестиране в отбраната”.

Красимир Каракачанов обаче си каза думата и затвори поредния епизод. „Тъй като става въпрос все пак не за 100-200 000 лева, даже не за 100-200 милиона лева, а конкретно за самолетите за суми от над 1,3-1,5 млрд. лв., аз не искам да бързаме и да правим грешки, а след години някой друг да каже, че аз като министър на отбраната съм направил нещо, което не е изгодно за армията, а за самия мен“, бе категоричен министърът на отбраната. Така че няма да бързаме. Вероятно ще чакаме по-добри времена, а през това време за собствено успокоение ще упрекваме предишните управляващи и ще се пазим да не сбъркаме като тях. А пилотите, нека да стоят на земята. Като, ако някога стане, доставим самолетите, ще ни излезе скъпо и прескъпо да подготвяме нови летци.

Засега това е ползата от „войната“ между президент и премиер. Пак се заговори за модернизация на армията. Темата беше затихнала. Волно или неволно идеята за въвеждане на доброволна военна служба свърши тази работа и отклони общественото мнение от закъсалото превъоръжаване.

Повече войници или повече техника?

Ако армията ни разполага с високотехнологични оръжия, при които един войник може да изпълнява задачите на петима, няма ли да решим в определена степен проблема с недостига на личен състав? За някои този въпрос може да се стори риторичен. За други обаче е табу. Просто не си го поставят. Крайно време е да решим с какво ще воюваме? Само с жива сила или с техника? И къде? И какви войници са ни необходими? С висока квалификация или с осмокласно образование. Дори и да са преминали през доброволната военна служба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    28 1 Отговор
    Дълга и отегчителна статия, Венциславе!
    Нищо ново не казваш. Много по интересно за публиката ще е, да ни кажеш, колко пари за корупция е заделил всеки производител, какви синекурни длъжности е обещал и т.н. Как ще бъдат разделени тези средства между нашите лидери и изобщо такива работи. Поздрави!

    Коментиран от #2, #12

  • 2 ДаСеСвършваВече

    21 9 Отговор

    До коментар #1 от "Робот":

    На мен пък ми хареса. Време е да се приключва този ? Аре взимайте Грипените и стига с тези версии. Американците са се разположили в нашите бази и никога не са плащали и няма да плащат нищо. Окупира ли са ги, даже и на двамата бг бойника не дават да стъпят там. Луда работа. Предполагам от това, което чета и си говорим помежду нас си.
  • 3 Slavic Vibes

    25 13 Отговор
    Американците да отиват да си тренират в Румъния! Не искаме България да е някакъв бушон между САЩ и Русия и накрая ние да го отнесем! Вече руснаците ни видяха какви сме подлоги американски и си изтеглиха инвестициите. Последното, което ни трябва е война отгоре на всичко!

    Коментиран от #11

  • 4 no name no face no number

    24 14 Отговор
    За какво са тия американски бази??? Все за екология говорим а сме пуснали кравите да ни лющат гратис. САЩ да си стоят у тях. Световни наглеци
  • 5 Наблюдател

    12 20 Отговор
    Каракачанката и фуражката са руски агенти и спъват всячески модернизацията на армията под различни предлози. А русофилите да престанат да квичат за американски бази, защото такива няма.
  • 6 Да ама надали

    15 4 Отговор
    А Бартер за нови Управляващ ще има ли?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 mediator37

    16 0 Отговор
    За самолетите има прозрачност и се знае какви модели, тт- данните са ясни.
    Защо няма яснота и дебат по модернизацията на сухопътните сили. Те са тези, които пазят територията. Сухопътните сили са най-важните, а ние не знаем кои фирми, с какви машини кандидатстват. До сега не съм чул думата танк, не съм чул думата тежка пехотна машина, не съм чул зенитни комплекси, нови САУ и т.н.. Ако мислят, че модернизацията на СВ се приключва с 50-60 тенекиени БТР-чета, да го кажат публично и да закриваме държавата.
  • 9 20 Стотинкс

    16 9 Отговор
    Това което е ясно, че правителството топа топката и нищо не прави!
    От години се знае, че базите се ползват безплатно, така че за какви глупости ми говори Винету? - Кого лъже?
  • 10 ЕдинОтПлащащите

    13 1 Отговор
    Да мога и аз да се включа в тая "врътка", че както е ТЛЪСТА КОМИСИОННАТА!

    Дами и господа!
    Пичове!
    БОРБАТА НЕ Е ЗА САМОЛЕТИТЕ! БОРБАТА Е ЗА КОМИСИОННАТА !
  • 11 Да да

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Slavic Vibes":

    Кои инвестиции си изтеглиха руснаците? Да не са занесли Лукоил с Крим! Или са спрели да ни продават от "свръх качествения" си петрол! Колко всъщност са инвестирали? Може би около милиард рубли!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Я изкарай Гано

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да да":

    Да не са луди да инвестират в България?? Властта е русофобски настроена, народа е достигнал до просешка тояга, ваканционните имоти са построени "през куп за грош", къде да инвестират? Виж, че и ЧЕЗ не печелят от нас, БИЛА и те правят компромиси(до време ще е), Големия Вол го съсипа правителството(затвориха завода), Идеал Стандарт искат да изнасят производството в Китай. Народа беден, това е: схеми, измами, кумове и суджуци. Та кой българин иска децата му да живеят в страната, или абсолвентите? Раждаемост, само колкото да не се делиш от хората... ТРАГЕДИЯ!!!
  • 14 жожоба

    1 0 Отговор
    Не се намери и един журналист от нито една наша медия да проучи какви инвестиции ще ни трябват за летищата, за наземна техника и оборудване, тренажори, въоръжение на изтребителите при закупуване на западен изтребител...например за Ф16 казват е бил като прахосмукачка-трябва да имаме супер чисто летище за да не засмуче тази бракма нещо...
  • 15 жожоба

    0 0 Отговор
    Вероятно ще е много по-изгодно, от сега да се търси вариант за закупуване и някакъв офсет на безпилотници /подобен на Раптор, предатор/-има китайски варианти. Нали уж само граница ще охраняваме и по-добре ПВО-то да се подсили...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове