2 681 5

Шофьор в градския транспорт се оказа с 5 кредита, без да знае

Някой трябва да се представи за друго лице

Стефанаки Йоанис

Нова измамна схема. Теглят онлайн кредити от чуждо име с кражба на лични данни.

Мъж се оказа длъжник с няколко заема, без да знае, че е кандидатствал за тях. Преди дни Тихомир получава обаждане от фирма за бързи кредити. Известяват го, че има забавена вноска по заем. Твърди обаче, че заем не е теглил, разказва Нова телевизия.

В офис на фирмата разбира, че кредитът е теглен преди месец. По електронен път. А данните на кредитополучателя изцяло съвпадат с неговите. Истинският шок обаче идва след като иска справка от БНБ.

Справката като излезе, още 4, направо 5 кредита на 5 януари – всички са изтеглени, разказва той. Твърди, че докато кредитите са теглени, е бил на смяна като шофьор в градския транспорт. И показва пътен лист.

След като разбира, че е измамен Тихомир подава жалба в полицията. Сигнал е изпратен и до прокуратурата.

За да се извърши една такава измама определено трябва да има кражба на самоличност. Ако той се сдобие с нашия документ или подправи нашия документ, дори копие от документа, който допуска онлайн обмена на данни – голяма е вероятността това да се случи, твърди Цанко Цолов от Комисията за защита на личните данни.

Някой трябва да се представи за друго лице, да бъде толкова находчив, че да е създал чужда самоличност и на следващата фаза, когато трябва да изтегли физически сумата, да разполага с подправен документ за самоличност, за да се предостави за другиго, твърди Николай Цветанов от Асоциацията на фирмите за бързи кредити.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • АОЯ
  Отговор
  1 13:31  21.02.18
  Къде вече ги няма личните ни данни. Спират те полиция особенно граничните пишат имена, ЕГН, адрес на некакви лисчета, спира те те другите полицаи пак, идеш в банка и моб. оператор пак, за тока пак ЕГН -то. Нали уж има там некаков закон за "защита" на личните данни.
 • гост
  Отговор
  2 13:42  21.02.18
  ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ОНЛАЙН ТЕГЛЕНИЯ НА КРЕДИТИ.
 • бай Тодор
  Отговор
  3 13:44  21.02.18
  Гарантирано от ГЕРБ!
 • пепи
  Отговор
  4 13:45  21.02.18
  май си е верно така.Личната карта вкъщи и като ти я искат полицаите- нямам.Спират ме патрулки през нощта - пишат , мажат.
 • Баталясал
  Отговор
  5 13:53  21.02.18
  Аз затова съм с лоша кредитна история Шъ ми изтеглят ЦЪРВУЛИТЕ

Напиши коментар:


Публикувай