1 409 7

Западни клиники избягват да приемат българи

Здравната комисия в парламента изслуша управителя на НЗОК

Стефанаки Йоанис

Западни клиники отказват да приемат българи заради проблемите с плащането на средствата за лечение от нашата каса, потвърждават представители на надзорния съвет на НЗОК и Фонда за лечение на деца в предаването "Преди всички" на "Хоризонт".

"Това, което ни притеснява е, че получаваме информация от пациенти, че няма пряк отказ от лечение – смисъл български гражданин, които има необходимост да бъде лекуван дали по спешност, или планово в чужбина, няма пряк отказ, но например болницата казва: „Всъщност вие не сте за нас“ и ги препращат на друго място. Има случаи, при които пациентът е бил пренасочен от три лечебни заведения в Германия", коментира адвокат Андрей Дамянов, който е член на надзора на касата.

Фондът получава мълчалив отказ от болници в чужбина за лечение на деца от България, каза и Пенка Георгиева от обществения му съвет. По думите и?, болниците в чужбина предпочитат да не работят с българската здравна каса.

"Последните месеци нямаме директен отказ, но имаме т.нар. мълчалив отказ. Сред родители върви мълвата, че това е един лек отказ. Първата болница, към която е изпратена и се счита, че е най-добре за детето, отказва с мълчанието си, за да може през това време то да се насочи към някоя друга, която би могла да изчака т.нар. разсрочване, което се предлага от нашите институции", обясни Георгиева.

Парламентарната комисия по здравеопазване изслуша управителя на НЗОК проф. Камен Плочев за дълговете към чужди клиники.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Робот
  Отговор
  1 23:28  21.02.18
  Да идват и те да се лекуват у нас, ще изравним салдото! Нашите лекари са известни с "професионализма" си, а как могат крадат им завиждат всички роми.
 • ГОСТ
  Отговор
  2 23:53  21.02.18
  ма то всички ние Публикувано във факти.бг: предпочитат да не работят с българската здравна каса ама на родина:(
 • Slavic Vibes
  Отговор
  3 02:55  22.02.18
  На никой не са му притрябвали нацистките болници. Да си ги ползват германците, които скоро няма да съществуват като нация, като гледам...

  Коментиран от #6

 • Хаслан
  Отговор
  4 08:00  22.02.18
  Ама за Българи ли става въпрос или Ц ???
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  5 09:48  22.02.18
  Беше ясно, че това ще е проблем и решение не виждам. У нас медицинските разходи са едни, навън са други. Неизбежно е обвързано с доходите и здравните осигуровки. Та дайте да плащаме наши осигуровки, а да се лекуваме навън. Ми няма как да стане и затова ги разбирам управляващите, че до последно се дърпаха да го приемат това. Свалете си малко партийните очила и помислете!
 • 6 10:02  22.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Юбряяяяя
  Отговор
  7 18:47  24.02.18
  ИЗТРЕБЛЕНИЕТО на българското население е налице! По всякакъв начин и със всички възможни средства!!!

Напиши коментар:


Публикувай