666 5

НФСБ иска Васил Левски да бъде канонизиран

Мартин Христов

Партията на Валери Симеонов НФСБ поиска Светия синод да канонизира Васил Левски. Това се казва в призив-обръщение на партията до Светия синод, подписано от председателя на формацията Валери Симеонов и неговите заместници Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев, пише БТВ.

В призива се посочва още, че "в народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите - не само светска, но и да изповядват нашата православна вяра свободно, без гонения, хули и поругание".

"Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан. Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: "Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името "раб божия Василий", Левски ме прекъсна и каза: "Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България", пише в призива-обръщение до Светия синод.

От НФСБ съзнават, че БПЦ има утвърдени със столетия правила за канонизация, но изразяват твърда убеденост, че не може да се вменява във вина на Васил Левски напускането на манастира, защото той не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патето Яки
  Отговор
  1 19:23  21.02.18
  Политиците да си гледат политиката. Светците са работа на църквата. Левски не е дърпал баби на границата.
 • Васил Левски
  Отговор
  2 22:03  21.02.18
  Няма как заради убийството на слугата!!!!!!!! Умрях сам на Бесилото и никой българин не се погрижи за тялото ми и да бъда погребан по християнски от христяни!!!!!!Сега на мой гръб,пари и власт правят!!!!Ашколсун!!!!!!!
 • СЕВАР
  Отговор
  3 22:26  21.02.18
  На мен ми е все едно дали поповете ще направят това , защото едва ли енужно точно от тях да се прави след като ги знаем какво представляват.....От друга страна пък като се сетя , че са признали за светец масовия убиец цар борис .....
 • Сенко
  Отговор
  4 04:18  22.02.18
  Всеки един народ заслужава управниците си. Тая твар долна Симеонов пак се чуди какво да измисли за да блесне отново за 1 минута под прожекторите.
 • Шаран БГ
  Отговор
  5 07:19  22.02.18
  Туй чудо, българският политик,няма да го бъде, докато не омаскари всичко честно и почтено. С великото си дело и себеотдайност, Левски е светец още приживе в сърцето на всеки българин. Безсрамниците -политици нашенски съществуват единствено за своя изгода.Никога не могат да достигнат величието и саможертвата на този човек. Дълбоко в себе си му завиждат, знаейки колко са долни и нищожни пред него ! И търсят извинение от неговия велик дух !!!

Напиши коментар:


Публикувай