Last news in Fakti

21 Февруари, 2018 21:16 3 150 28

Предлагат 17-годишните да шофират без книжка

  • книжка-
  • шофиране

Шофьорите без книжка да излязат на пътя! Идеята е на Министерството на транспорта и МВР. Целта е кандидат-водачите да натрупат повече часове зад волана, преди да получат свидетелство за управление. Така, ако предложението се приеме, още на 17 години шофирането ще е разрешено. Целта е да се подготвят по-добре водачите на пътищата, заяви Дамян Войновски, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", цитиран от Нова телевизия.

За непълнолетните шофьори ще има ограничения. Да се движи в определена част на денонощието, при определена скорост, да не може да вози пътници, обясни Войновски. Кандидат-водачите задължително ще трябва да са с придружители в колата. При всички случаи трябва да има изисквания към придружителя, обясни Войновски.

За придружителите ще има изисквания. Какви - тепърва ще се решава. Но автоинструктурите са категорични – да учиш е професия. И не всеки я може. Придружителят може да е на 70 години. И преди 50 години да е взел книжка, а законът се е изменил оттогава 80 пъти. И той вече не познава знаците, коментира Йонко Иванов, Асоциация на преподавателите по авто-мото подготовка. А при евентуални произшествия - отговорността ще носят и непълнолетните шофьори, и придружителят им.

От произшествията ще зависи дали временната книжка ще стане постоянна. Ако през едногодишния период кандидат-водачът не е имал сериозни произшествия, то на 18 ще трябва да се яви на изпит. За постоянно свидетелство.

Ако пък книжката се изкарва след пълнолетие, то шофирането с придружител ще бъде пожелателно, а не задължително. Дали идеята ще стане закон – ще разберем през следващите месеци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОИГ

    39 1 Отговор
    Тази опция за нови електорални гласове ли са. Нали уж борим пътно-транспортните произшествия със по строги мерки и глоби? Как така без да е взел свидетелство за провоуправление да управлява МПС? Ами ще стане касапница, но ще има електорат за избори.
  • 2 Spec b

    25 1 Отговор
    Ае нема нужда:D
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Борис

    33 1 Отговор
    Много ви се виждат децата в България ли бе господа министри?Опитвате се да редуцирате броиката ли?
  • 5 KAAPINA

    2 34 Отговор
    СТИГА СЬС ТОЗИ ЕЛЕКТОРАТ СТЕ СИ БРСЕЛИ МРЬСНИЯ СЕЛАНСКИ НАВИК АКО СТАВА НА ВАПРОС РОМИТЕ СМЕ МНОГО ПО ДОБРИ ШОФИОРИ ОТ ВАС СЕЛАНИТЕ КАКТО ГЛЕДАШ МАИ БГ СЕЛАНИТЕ ПРАВИЯТ ПОВЕЧЕТО ПРОИШЕСТВИЯ И ВАШИТЕ НЕ ГРАМОТНИ ДЕЦА СЕЛАНИ СЕ КАЧИЛ НА СУВАЛКА ДА АМА НЕ МОЖЕ . АЕ ЛЕКА НОШ

    Коментиран от #10, #16

  • 6 Джихадист

    18 1 Отговор
    Одобрявам
    направо им тварете автомобилите с експлозиви за по добър ефект
    ,,,, ако ми разбирате ИРОНИЯТА ,,,,
    ,,, ,,,,, тука исках нещо за BMW шофьори да напиша ама АЙДИ !!!!!!
  • 7 Боко от третия пол

    24 1 Отговор
    Аве явно синчето или щерката на някой виден политик, предполагам герберсат иска по отраничко да кара и се опитват да прокарат лобистки закон ? Друго обяснение не намирам за това, че искат да превърнат пътищата в учебен полигон ???
    Вместо да помислят за ограничения за млади водачи напр. първите 2-3 години да не карат коли по мощни от 80 кс и т.н. те искат да качат неопитни на коли с по 200 кс и нагоре ! И как придружителя, ще предотврати катастрофа, като няма педали, като на инструктор, ще пищи от ужас ли ???
  • 8 сдаас

    9 7 Отговор
    Вие нормални ли сте ? Какво, баща ще се качи да учи сина си и ще му казва: "дай му малко жега ! ".

    Това го има навсякъде в европа, и аз така съм се учил. Придобиваш много повече опит така.
  • 9 Христо

    20 1 Отговор
    С извинение да прозвуча грубо, но кви са тея малоумници мислещи законите ни? Честно казано вече започва да ме втриса от малоумщината им!
    Правело се с цел да трупат стаж и да са по-подготвени. Господа, дами и третополови парламентаристи... по същата логика тръгвам по пътя и започвам да спирам коли, да ги проверявам и евентуално рушвети да вземам. Така един ден, евентуално ще съм подготвен за катаджия ако издържа изпитите!
    Личните мпс-та не са подготвени за "учене" на бъдещ кандидат шофьор, отделно родителите не са лицензирани инструктори. Не че нещо ама и аз съм пробвал да уча и работите завършиха с изхасена кола на скорост, дръпната ръчна... на ПОЛИГОН не на пътя.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пратеници на САТАНАТА

    11 1 Отговор
    Това са новите скрижали от Европарламента,след като не искаме Истанбулската конвенция,ще ни набутат друг закон,за да ни узреят тиквите за Истанбулската.Така ще бъде до края на България.След това ще настане ерата на Джендъра и след нея КРАЯ НА СВЕТА!!!
  • 12 mango

    14 1 Отговор
    Поредната бг ,,умност".И без това реално на пътя 50% са или пияни ,или дрогирани ,или без СУМПС, а половината от останалите не спазват правилата и знаците.Като пуснат законно и ДЕЦАТА ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА да се правят на бабаити-НОРМАЛНИТЕ ШОФьоРИ ще се наложи или да летят или да карат под земята ,за да оцелеят.....
  • 13 Гост

    13 0 Отговор
    Тези, където го предлагат нямат капка мозък в главата! Дано на всеки от тях му се наложи да изпита глупостта на келешите зад волана на тези години! Малоумници!!!
  • 14 1234

    12 0 Отговор
    ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ МОЖАХА ЛИ ДА ИЗМИСЛЯТ??
  • 15 me be re

    11 0 Отговор
    Супер идея и тези 17 годишни които оживеят до 18-тия си рожден ден ще могат да карат курса. Естествен подбор, книжка ще имат най-добрите.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НЕразбирач

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "me be re":

    А може пък някой от тези 17-годишните да срещне челно автомобил на далия тая идея, щото той Оня горе гледа, гледа...па накаже някой от време на време!
  • 18 Гост

    11 0 Отговор
    Прибери ги бе, Господи !
    Ей тъй, както са в самолета за Брюксел, всичките, заедно !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Веско

    0 1 Отговор
    На 17 шофирах,ама с б1 категория.Обучението беше същото като за Б,но идиотските ограничения в теглото и скоростната кутия налагаха поне по 20 лева на проверка.
  • 21 Аааа

    6 1 Отговор
    Още един начин за редуциране на населението .
  • 22 W222

    1 8 Отговор
    Дали караш кола на 17 или на 18 е се тая,ти ако неможеш да караш и на 50 да станеш пак ще си заплаха за другите.В Америка има щати където 16 годишни карат коли
  • 23 гощо

    7 1 Отговор
    Като всичко тук и книжка да вземеш си е е....о майката и сложното?!?!?! Две различни книжки по света съм взимал с много лошо говорим местен език! нЯма досадни курсове няма нищо! И 5 години да учим тук за книжка пак ще е същото! Ние сме си прости джигити,комплексирани селяндури!
  • 24 Slavic Vibes

    1 2 Отговор
    Нека карат децата, да се учат. Аз като бях на 17 така много исках кола.
  • 25 The TRAPPER

    3 0 Отговор
    Няма проблем, само трябва пешеходците да ходят в рицарски доспехи и шлем , и да имат застраховка живот. И ако се случи на пътя да ме удари непълнолетен- влизам в министерството на транспорта с калашника и огън.
  • 26 The TRAPPER

    1 0 Отговор
    А пълнолетните които нямат книжки могат ли да шофират ? Просто питам.
  • 27 Един

    2 0 Отговор
    КОИ ДЕПУТАТИ ИМАТ 16 годишни ДЕЦА И ПРИЯТЕЛИ СЪС 16 годишни ДЕЦА ? Дето вече са им купили колички - а пък те горките нямат годинки за книжка !
  • 28 Дикембе Мутомбо

    2 1 Отговор
    Толкова нямах търпение да карам, че взех изпита на 17 години и чаках до пълнолетие да си получа книжката.

    Но като знам колко ми беше акъла, добре че Господ ме е пазил, сигурно.

    И пак е бил повече от тези, които предлагат подобни мерки...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове