21 Февруари, 2018 20:51 3 411 12

Автосервизите да дават 6 месеца гаранция след ремонт

  • сервизи-
  • гаранция

Шест месеца гаранция за качество след ремонт на колата в сервиз – тази идея е записана в нов закон за движение по пътищата, който разделя досегашния на три. В момента само най-големите автосервизи дават гаранции.

Ако направите колата си в кварталния гараж при познатия ви майстор, при възникването на проблем отговорността си е ваша. Идеята на новите законови промени е всеки шофьор да получава шест месеца гаранция за свършеното в сервиза, а самите сервизи да излязат на светло, като се регистрират. Почти всеки шофьор има история с лошо свършена работа в сервиз.

В сервиза на Калин Балканлиев дават шест месеца гаранция за свършената работа. Нова повреда след ремонт не значи задължително грешка на майстора.

„Всичко зависи от самия детайл, работа, ремонт какво се е случило. Невинаги е за сметка на сервиза, но е възможно”, заяви собственикът пред БТВ.

Доста сервизи у нас не са регистрирани никъде и не дават гаранции. Това им позволява да работят по-евтино и да подбиват цените на останалите. Те няма да се затварят, а ще трябва да гарантират работата си, включително кой работи в тях.

„Засега това, което предвиждаме в закона, е ние да ги регистрираме и при извършване на тежки нарушения от специалистите ще ги изключваме от регистрите и ще имат забрана за тази дейност от две години”, поясни Дамян Войновски, главен секретар на „Автомобилна администрация”. Друга новост е вкарването на всички коли в електронен регистър, в който те да имат досие за направените ремонти, произшествия и задължения. Ако законът бъде приет, той ще регулира и резервните части от автоморгите. Автосервизът, който е монтирал съответната част, ще носи отговорност за нея. Целта е да се гарантира безопасността на пътя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави

    21 2 Отговор
    Нещастници!!

    Коментиран от #3

  • 2 Къртев

    23 3 Отговор
    Тия закони са ясни. Против малкия бизнес. Но нали се сещат, господата депутати, че гаража на кварталния майстор си е създал клиента с качество. В големите сервизи първо е скъпо, второ най-некъдърните работят там. Където за да смени маслото отваря гугъл за да види как се прави.
  • 3 доктор

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Слави":

    Що бе,щастливец,искаш ли така да те излекувам ,че след два дена да пукнеш
  • 4 Димитров

    6 0 Отговор
    Тези мошенници Калин Балканлиев и партньора му Любо Мулетаров защо още не са в затвора.Толкова хора измамиха и счупиха колите в сервизите им на ЕМ комплект 33 с некачествен ремонт и части менте
  • 5 Гост

    6 2 Отговор
    Сменени комплект ремъци + ролки + водна помпа във фирмения сервиз !
    Както уж си трябва... След 16000 км една сутрин колата не пали !?
    Пак там, "Амиии, превъртял бил нещо зъбния ремък с 3-4 зъба" !!!?
    Скандал, вие колко км. ми давате след смяна, във фирмения сервиз и с
    оригинални части !? Ааа, не можем да дадем ! Що бе !? И оооще 400 лв.
    за пълен комплект... Щото и други работи се били прецакали !
    На всичкото отгоре след 4-5 дни ми се обажда някаква мисирка от
    централен софийски офис да пита доволен ли съм от ремонта и бих
    ли препоръчал сервиза !?!?!?
    И сега ГЕЙБерастията гнусна и проста измислила била закон !
    Не за гаранцията, а за да вземат парите на дребния сервиз !
  • 6 Тъпотии

    7 2 Отговор
    Майко мила.Даже не дочетох статият до края.Само до момента с електроните регистри.Ми дайте и Егн да им боднем на колите.Абе я се осъзнайте.Каква е тази важност,която се придава на една купчина желязо.На всякъде по света,колата е собственост,като часовника,като телефона в джоба,а тук се издига на пиадестал дори над недвижимото имущество.Ето виждате ли драги сънродници до къде се докарахме с простотията си.
  • 7 оня с коня

    2 4 Отговор
    Абе вие луди ли сте - нали като дам гаранция и ще фалирам. Гаранция в оторизиран сервиз при мене днес си ти, утре е друг и така вече съм 15 години с 5 работника. Как да им плащам заплати, а и имам да изплащам Ауди А8. Сметайте - 600 лева на механик, 1200 лева за колата, 3000 лева горе долу за мене - със реално монтирани скъпи части няма да изкарам да си покрия разходите, а и 2000 лева за сервиза и тока. (" Цитат "). Така че си вярвайте, като си слагате скъпи части - слагат ви дори по - леко употребени!
  • 8 Slavic Vibes

    4 1 Отговор
    Чудно ми е тая "гаранция" как ще я уважат. Аз мога да си потроша колата нарочно, че после да ми е поправят още по-детайлно. Звучи ми като някаква огромна простотия, и друга цел се крие зад това всичко!!
  • 9 бай село

    1 0 Отговор
    Целта е една единствена , а именно да се обхванат всички извъшващи подобна дейност да кихат на (държавата ) всичко друго е демагогия !Никой не се интересува от сигурността , здравето или живота на Българския гражданин , той отдавна е пътник , важни са ПАРИТЕ !
  • 10 гост

    0 0 Отговор
    пълни тотални глупости...ама пълни. Положителните ефекти ще са една огромна, кръгла НУЛА. Единствения ефект ще е още по-дълбоко бъркане в джобовете на бедния човек...той богатия и сега си прави колите в лицензирани сервизи.
  • 11 Клиент

    0 0 Отговор
    Защо да е глупост?
    Отиваш за смяна на ремък, след 5 дена ти се къса и - ааа не знаем... Е как не знаеш? Нали са нови части обслужени според спецификация на производителя с протоколи и т.н. ... Е ок. ще е по-скъпо ама ти е сигурна главата, че ако стане нещо те пазят.

    Утре ако си купиш ТВ и се развали мрънкаш, нали? ....
  • 12 алекс

    0 0 Отговор
    Здравейте.Реших да споделя горчив опит,защото това леко преминава границите на сервизна издънка .Преди повече от 2 месеца закарах Нисан Серена в емкомплект за ремонт на спирачки.Задържаха предните и тресеше при спиране.Казаха ми-рециклиране на спирачни апарати предни,струговане на дисковете и нови накладки.Ок,правете. .Казах им ,че минималната дебелина за дисковете по каталог е 24мм-ако не стават,да купим други.Взех си колата.След 2 дена пак започна да тресе при спиране,но реших да не се занимавам.Миналата седмица вече стана невъзможно да се спира,люлее се като пияна патица колата.Проверих как са цените на дисковете и взех 2броя.Като свалих старите,ми те се напукали.взех че ги измерих с шублера-19мм.Голямо струговане е паднало. .Представих си как се чупят по време на движение и ми стана .За това,че няма лепило на болтовете,не са изчистени и смазани водачите на супортите и не са сменени маншончетата им няма смисъл да споменавам .За мен това граничи с престъпна набрежност,да не кажа по-силна дума.Правете си сами изводите.Това е от уж добрите сервизи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове