Last news in Fakti

22 Февруари, 2018 08:47 2 941 20

Проф. Божидар Димитров: Македония да се казва Западна България

  • божидар димитров-
  • македония-
  • западна българия-
  • вардарска македония

Македонският институт в България възприема името да е Вардарска Македония, поясни историкът

Проф. Божидар Димитров: Македония да се казва Западна България - 1
Стопкадър: Канал 3

Македония трябва да се казва Югозападна България, но никой няма да го приеме. Нашето искане да няма географско определение в името е поддържане на политика, започнала още от президента Първанов - той предупреди за това. Това припомни в студиото на "Канал 3" историкът професор Божидар Димитров.

"Румен Радев просто поддържа една вече изработена политика, не от Бойко Борисов - той беше главен секретар на МВР тогава. Аз също поддържам това мнение. Македонският институт в България възприема името да е Вардарска Македония", поясни историкът във връзка с коментираното в Гърция мнение, изразено от президента Радев при посещението му в Македония.

На въпрос на водещата Мая Костадинова дали България не е трябвало да включи въпроса за името в ратифицирания договор с Македония, Божидар Димитров каза: "Веднага искам да кажа, че ние сме признали Република Македония под конституционното ѝ име през януари 1991 г. и оттук нататък няма накъде да мърдаме".

Според него заслугата на премиера Бойко Борисов е в тласъка, който е дал за "ребългаризацията на Македония", за което проф. Димитров призна, че му завижда.

Историкът обяви и първото нещо, което новото професорско движение в България ще направи: "Да прекрати гражданската война в България, започнала от 1919 г. и продължаваща до днес."

Той посочи като нейни прояви и развихрилите се в НС спорове за комунизма и фашизма, за народния съд, което доведе и до свалянето днес на заместник-председателя на Парламента Жаблянов.

"Тук тя (гражданската война) не е само вербална, избухва и в горещи периоди. Трябва да я прекратим. Ще направим като испанците: един мемориал, ще съберем там костите на всички - фашисти, комунисти, и край. След като испанците успяха, след като гърците успяха - те водиха тежка гражданска война до 1949 г.", припомни историкът.

Той потвърди, че на 5 март ще бъде сформирано професорско движение, а не партия.

"Не правя партия - НПО, не искам Нобелова награда за мир, тъй като е казано, че ако човек може да направи партия от 5 професора, а аз - от 200, ще получи Нобелова награда", разясни проф. Димитров.

На въпрос дали движението ще бъде припознато от ГЕРБ на Бойко Борисов, проф. Димитров отвърна: "Какво означава да бъде припознато? Нали това е целта на упражнението - да се предложат на управлението професори, добри мениджъри, хора от занаята, а не фризьорки."

Движението ще се обяви твърдо за президентска република в България, категоричен е историкът. Последните словесни атаки между премиера Борисов и президента Радев са пореден пример за необходимостта от въвеждането на президентска република, тъй като парламентарната република "се е изчерпала", по мнението на професора.

"Една от причините да настояваме за президентска република е и тази - не може първите двама мъже в държавата да се карат като тийнейджъри. Защо Радев ще задава въпроси към Борисов, да не е журналист", попита Божидар Димитров.

Той разкритикува дрязгите в Парламента по исторически теми, които го отклоняват от основната му функция - законотворството. "Имам принципна позиция с какво трябва да се занимава Парламентът - да кове закони. Забелязахте ли през последните 2 седмици с какво се занимава? С исторически изследвания - кой е генерал Луков, за Луковмарш, за народния съд, за Васил Левски", изтъкна историкът пред "Канал 3".

Той препоръча на депутатите да приемат закон за българското гражданство, и приведе пример: "Никой не забеляза, че президентът е дал българско гражданство за миналата година на 3380 души - което е 4 пъти по-малко от предната година, което и без това е малко. В същото време унгарците и румънците приемат по 500 000 души годишно", каза Божидар Димитров.

Тази много важна тема разрешава както демографската криза, така и кризата с недостиг на работна ръка в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    19 5 Отговор
    Айде сега всички в едни глас да започнат:Тоя е от ДС,комунист,пияница, и още куп простотии ще наговорите без се замислите
  • 2 Робот

    6 6 Отговор
    Той професора сега на български , или на македонски език говори? Щото неговия приятел дето е прочел една книга до половината , узакони македонския език.
  • 3 Slavic Vibes

    4 25 Отговор
    Македония е българска колкото Унгария е австрийска. Чичето да се успокои малко‼
  • 4 гост

    18 2 Отговор
    Прав е професора но от Москва никога няма да го позволят !
  • 5 Ттт

    6 8 Отговор
    Професора е прав за парламентарната практика и името на макетата, но в политиката е кръгла нула, зеро!!! Руснаците трябва нас да слушат не ние тях! Защото ще си избият комплексите за наша сметка! А само едина Европа може да накара Русия да си кротува!!!!
  • 6 Гост

    6 1 Отговор
    Нека да се казва град Вардар област Благоевград.
  • 7 Русенец

    5 0 Отговор
    Най-добре е да се казва "Република Скопие".
    Няма да има претенции от никоя съседна държава.

    Коментиран от #12, #15

  • 8 ХАСАН

    2 7 Отговор
    Нека да се казва Северна Македония...и някой ден всички македонски земи от изток и-юг да се съберат!

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Алеко Салам

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "ХАСАН":

    Ти се храниш от това, да бъркаш в раните на българите! Вместо да вземеш пушката и да отидеш доброволец в Сирия с маслиновата клонка, за обичния ти ердоган, стоиш тук и се дразниш с нас!
  • 11 Неразбиращ от нищо

    5 2 Отговор
    Не е лошо първо за попитате Москва, кое на кой е.
  • 12 20 Стотинкс

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Русенец":

    Как ще се наричат гражданите СКОПЦИ а гражданина Скопец ?

    След време ще започнат да ги наричащ държавата на евнусите !

    Всичко това е в рамките на шегата, но разбираш на къде бия, предполагам
  • 13 ВМОРО

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ХАСАН":

    Нека. Автономия за Македония и Одринско!
  • 14 Масеdonia

    0 2 Отговор
    Пакли този.... не с лопати , с влак да ги извозиш за сибиря тези прафесораф
  • 15 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русенец":

    "Република Скопие", не означава, че жителите ще са "Скопци" - македонци ще са си, но това е компромис със съседните им държави, който им гарантира ненамеса във вътрешните работи. Всеки друг вариант ще води до претенции от гърци, българи, сърби или албанци !
  • 16 сьсед

    1 1 Отговор
    Или КОСОВО-2
  • 17 незнайко

    1 0 Отговор
    Прав е Божидар Димитров. Не може 240 човека "дърлещи се помежду си" да ни управляват ! Един човек и неговите съветници са достатъчни да управляват малката ни БЪЛГАРИЯ !!! Това сигурно няма да се случи.
  • 18 БОКО

    0 1 Отговор
    ТИ си за 4-ти километър!
  • 19 Шорт Кът

    0 1 Отговор
    Направо Младост 5 или Овча купел 3
  • 20 зомпи

    1 0 Отговор
    от толкова години да прочета една разумна статия браво на професора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове