404 1

Вече ще избират омбудсман с явно гласуване

Новите промени в закона предвиждат и повече права за омбудсмана

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Омбудсманът ще се избира от парламента с явно гласуване. Това бе решението на депутатите при приемането на второ четене на промените в Закона за омбудсмана. 105 от народните представители подкрепиха предложението, 30 се въздържаха, а други 30 бяха против. Досега вотът за обществения защитник бе таен.

След новите промени в закона се предвиждат и повече права за омбудсмана. Занапред обществения защитник ще се застъпва за всички права и свободи на гражданите, независимо дали са нарушени от публичноправни или частни субекти. В мотивите бе записано, че една голяма част от жалбите са именно срещу представители на частния сектор.

Изрично е записано, че омбудсманът не само защитава, но и насърчава основните права и свободи. Промяната е във връзка с правомощието на омбудсмана да отправя препоръки и предложения до МС и до НС за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека. Целта е предварително запознаване на омбудсмана с проектите, за да може при необходимост да представя становище.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост46
    Отговор
    1 15:05  22.02.18
    Явно герберите се подготвят да сменят Мая и за да няма изненади ще се гласува явно.

Напиши коментар:


Публикувай