992 1

Българско гражданство за спасител при катастрофата в Лим

Сафет Баличевац получи български документи за самоличност на официална церемония на "Дондуков" 2

Снимка: Пресслужба на президентството
Снимка: Пресслужба на президентството
Константин Карагьозов

„Горди сме, че достоен и смел човек като Вас е пожелал да стане един от нас. Вие получавате правата на всеки български гражданин, където и да се намира по света. Както повеляват Конституцията на Република България и българските закони", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи български документи за самоличност на Сафет Баличевац. Сръбският гражданин е един от участниците в спасителната операция след автобусната катастрофа в река Лим на 4 април 2004 г. Тогава загинаха 12 деца от Свищов.

„Каквито и силни думи да произнесем днес в знак на признателност към Вас, към всички спасители в река Лим – те ще звучат слабо. Ще звучат слабо на фона на трагедията, почернила не само няколко български семейства, а цяла България, която изгуби без време свои чеда“, отбеляза вицепрезидентът.

По думите ѝ действията на спасителите от Лим са добрият пример как постъпват истинските хора, пример са за това, че който иска да направи добро, може да го стори и със завързани ръце, както е казал Достоевски.

„Днес, когато в нашия живот нахлуват омразата, противопоставянето, агресията, отчуждението, Вие, г-н Баличевац, показвате, че човешката добрина още има място между хората“, заяви Илияна Йотова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • име
    Отговор
    1 08:07  23.02.18
    Г-н Баличевац, г-жо Йотова, колко струва цялото мероприятие в което участвате? Питам, защото тука имам едни приятели от Прищина, Тирана и Подгорица, че вече са нетърпеливи да узнаят.

Напиши коментар:


Публикувай