1 781 7

"Български пощи" увеличава цените на услугите си

Новите цени са съгласувани с Комисията за регулиране на съобщенията

Венцислав Михайлов

От 1 март се променят цените на част от услугите от Универсалната пощенска услуга, предоставяна от "Български пощи" ЕАД. Писмовните пратки за чужбина ще са с различна стойност, в зависимост от формата. Най-масовата услуга - кореспондентска пратка без предимство за страната запазва своята цена.

Основание за промяната е, че от 2016 г., "Български пощи" ЕАД като задължен пощенски оператор на България участва в нова система на Всемирния пощенски съюз, свързана с начина за разплащане за международни пратки. Новото ценообразуване на международни пратки, налага промяна и в цените на вътрешните пратки.

Въвежда се нова структура на цените на писмовните пратки за страната и чужбина. Променят се цените на писмовните пратки за страната и чужбина, цените на услугата "колети" за страната, както и цената на допълнителната услуга "препоръка" за страната.

Пратките вече се класифицират по формати P - малка писмовна пратка, G - голяма писмовна пратка и E - обемна писмовна пратка , като се въвеждат ограничения за размери (дължина, широчина и дебелина), тегло, съдържание и вид на услугата, "с предимство", или "без предимство.

Разделянето на формати е във връзка с определяне цената за непрепоръчаните писмовни пратки. В случай, че непрепоръчана кореспондентска пратка надвишава ограничението за формат при един, или повече от четирите критерии (дължина, ширина, дебелина и тегло), пратката се класифицира в следващия по-голям формат.

Непрепоръчаните печатни произведения и малки пакети се класифицират във формат Е. Всички препоръчани писмовни пратки, както и тези с обявена стойност, се класифицират във формат Е.

Новите цени са съгласувани с Комисията за регулиране на съобщенията. "Български пощи" ЕАД може да предлага промяна в цените на услугите на всеки шест месеца. Последната промяна на цените на услугите от Универсалната пощенска услуга е от 1 юни 2016 година.

Информация за промените на форматите на пощенските пратки и новите цени има на сайта на "Български пощи" ЕАД и в пощенските станции.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Stefko88
  Отговор
  1 08:52  23.02.18
  То кой ги ползва? Даже и сметките идват с частна фирма.

  Коментиран от #2

 • Рекетиран от БГ ПОЩИ
  Отговор
  2 10:38  23.02.18

  До коментар #1 от "Stefko88":

  На мен ми се наложи да ги ползвам. Като отидеш на митница да получиш международна пратка и се оказва, че ВСИЧКО, което е НАД 30 БГ ЛЕВА се подлага на данък от 20% и ако искаш същия ден да си вземеш пратката ще трябва да платиш на БЪЛГАРСКИ ПОЩИ, за да те представляват пред МИТНИЦИ. Затова и поща и митници са една до друга по гарите. Има вариант сам да се представляваш, но това не е изгодно за никого да го знаем ))) Просто попълваш един формуляр дето го има в сайта на митниците и си готов ама тогава български пощи остават без комисионната си от 12 или 24лв. и изнудването и рекета свършва... Най-адекватното решение е DHL - те сами те представят пред Митници и няма нужда да плащаш рекет на БГ Пощи, а само да отидеш до Булбанк и да си платиш ДДС по сметка към бюджета. Ако имат нови цени, дали са си подобрили качеството и времето на обслужване - това е интересно...
 • Прост
  Отговор
  3 10:55  23.02.18
  Най-добре да ги закрият! Пълни тъпаци, да си нямате работа с тях!
 • Гого
  Отговор
  4 13:20  23.02.18
  Бих казал че български пощи са по добре организирани даже и от DHL. Миналата година имах пратка от Щатите през DHL не можаха да я освободят 20 дена въпреки че бях им занесъл всички документи като за услугата да я освободят ми взеха 30 лева+разкарване до офиса. След нова година имах пратка от Китай със Български пощи всички документи ги изпратих по e-mail без да се разкарвам по офиси и митници услугата ми струваше 12 лева и на следващият ден ми се обадиха да си я взема.
 • Elf
  Отговор
  5 14:46  23.02.18
  Два дена ходих да се разправям по митниците. Пощата ме представлява накрая, митото беше 8 лв а комисионта на пощата 18 лв. Тва е пълен рекет.
 • Европеец
  Отговор
  6 19:14  24.02.18
  Български пощи от тази седмица изискват ЕГН, лична карта, адрес от изпращачите! Без ЕГН не приемат писмо! На какво основание те събират и картотекират личните ни данни, където всеки един техен служител има достъп до тях!!!пълен абсурд!!!! Пускаш обикновено писмо с лична карта и ти записват ЕГН,следят ти кореспонденцията!!!
 • 7 06:26  02.07.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай