685 6

Съдът не защитава жертвите на пътя

Във Варна убиха момче на магистралата, шофьорът е на свобода, той е с много нарушения и обжалва - няма ефективна присъда

Стефанаки Йоанис

Софийският градски съд пуска предсрочно от затвора Цветан Пъков, който прегази и уби с джипа си 6-годишния Петьо от Панагюрище преди 3 години. Пъков може да излезе най-рано след седмица, защото решението ще се обжалва.

Владимир Тодоров, председател Асоциацията на пострадалите при катастрофи посочи пред бТВ, че в този случай се нарушава принципа на генерална превенция – наказание, което да служи на всички останали. Според него сега всеки, който кара с 80 км/ч в града ще си каже, че и да направи най-лошото ще му се размине.

Румяна Чобанова, съпруга на загинал в катастрофа, е категорична, че подобно решение на съда е безобразие. Тя добави, че няма логика да намаляват присъда заради това, че си признал вината си, щом си виновен.

Пъков има над 20 нарушения – актове и фишове и по отношение на Закона за движение по пътищата той е рецидивист, заяви тя. Чобанова обърна внимание на предложението изменения в закона, според които вече се залага термин „системен нарушител”. „ Никой не гледаше досега колко нарушения имаш. Във Варна убиха момче на магистралата, шофьорът е на свобода, той е с много нарушения и обжалва - няма ефективна присъда”, даде пример тя.

По закон полицейското разследване трябва да е до 6 месеца. Но липсват автоексперти и патолози и се намират безброй причини делата се отлагат, обясни Тодоров. Когато търсиш справедливост не я получаваш и делото не стъпва в съда и по 4-5 години няма влязла в сила присъда.

Синът на Румяна пита всеки ден за баща си, сподели тя. Той е на осем и въпреки, че знае истината се надява да се върне. А когато тя излиза от къщи той я изпраща с димите „Мамо, нали ще се върнеш”.

Новината за предсрочното освобождаване на Пъков, бащата на Петьо разбира от съпругата „Сутринта ми се обади и ми каза, че го е чула по новините. То това са законите в Българи. От 6 на 4 години му паднаха присъдата. Сега ще го пуснат по-рано през останалото време си е бил по клубовете и дискотеките. Но има Господ, това е. Господ вижда и ще го накаже”, посочва Петър Гевечанов, баща на убития Петьо.

Родителите недоумяват как човек погубил детски живот излежава присъдата си в общежитие от открит тип. „Постоянно ми се обаждат по телефона, че бил по дискотеки и клубове. Той си е нагъл човек и не съжалява със сигурност за това, което извърши”, категоричен е бащата.

„На всеки един шофьор може да се случи да направи катастрофа и инцидент да стане, но един нормален човек няма да показва така пред хората, че не го интересува и не го бърка”, каза той.

В събота предстои обществено обсъждане на Пътния закон. Румяна Чобанова е категорична, че се надява Бойко Борисов да дойде, след като е казал, че всеки живот е ценен.

Вдовицата призова да няма повече разплакани очи и правилата да се спазват.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гоги
  Отговор
  1 09:08  23.02.18
  Многоуважавания съд в българия защитава ПРЕСТЪПНИЦИТЕ УБИЙЦИТЕ
 • Многоуважаван
  Отговор
  2 09:12  23.02.18
  скапаният съд
 • 3 09:18  23.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  4 09:47  23.02.18
  Е нормално ли е престъпника да пледира виновен, а съдята да го обявява за невинен? Ами това е реалност в България. Едни дела за попечителство над деца се водят по 5-6г., а за такива със смърт стигат и до 8-10г. Върви намери свидетели които да си спомнят детайлите след 10г. Всичко е система за оневиняване и спасяване на престъпници, защото така се взимат едни пари за протакване, които при действаща и отговорна система не биха се взели. Един вид съдята казва: плащай си, за да си свободен, аз коля и беся тук и от мен зависи дали ще си живееш живота или ще влезеш заслужено в затвора.
 • ЛОЩ
  Отговор
  5 10:54  23.02.18
  Съда си прави каквото иска защото хората са тотално прости и не осъзнават, че най-големия проблем е безнаказаноста в БГ...... Протест срещу съда или срещу неправилна (морално поне) присъда да сте видели?!?!!? Виж за небостъргача в София и за Пирин имаше доста............ Прост народ заслужава да изчезне и да не предава простия си ген напред.
 • Патриот
  Отговор
  6 02:00  24.02.18
  А на убиеца на Отверката 37 години затвор. Да убиеш нормален българин 6 години. Да убиеш престъпник 37. Гарантирано от ГЕРБ!!!

Напиши коментар:


Публикувай